Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina ovog leta šalje kosmonaute u orbitu

Kina ovog leta šalje kosmonaute u orbitu


Sledeća kineska svemirska misija poleteće između juna i avgusta i u orbitu u eksperimentalnom brodu Šendžou 10 poneti tri kosmonauta koji će nastaviti rad na orbitalnoj stanici PEKING - Sledeća kineska svemirska misija poleteće između juna i avgusta i u orbitu u eksperimentalnom brodu poneti tri kosmonau

Sledeća kineska svemirska misija poleteće između juna i avgusta i u orbitu u eksperimentalnom brodu Šendžou 10 poneti tri kosmonauta koji će nastaviti rad na orbitalnoj stanici

PEKING - Sledeća kineska svemirska misija poleteće između juna i avgusta i u orbitu u eksperimentalnom brodu poneti tri kosmonauta, javili su u četvrtak državni mediji, što će predstavljati najnoviju etapu ambicioznog plana izgradnje stalne svemirske stanice.

Brod Šendžou 10 i njegova posada biće lansirani iz udaljenog kosmodroma u pustinji Gobi da bi se u orbiti spojili s modulom Tiangong 1(Nebeska palata), javila je agencija Sinhua.

Kineski kosmonauti izveli su ručno spajanje broda s modulom po prvi put prošlog juna.

Vežbe susreta i spajanja dve letilice su važna karika u kineskim naporima da ovladaju tehnologijama i logističkim sposobnostima da u orbiti naprave svemirsku laboratoriju koje bi mogla da primi kosmonaute na duže vreme.

Kina još zaostaje u svemirskoj tehnologiji za Sjedinjenim Državama i Rusijom. Tiangong 1 je eksperimentalni modul, a ne deo buduće svemirsk estanice, preneo je Rojters.

Svemirska misija ovoga leta predstavljaće najnoviju predstavu sve većeg kineskog ovladavanja svemirskim tehnologijama i dolazi u vreme kada su budžetske restrikcije i promena prioriteta dovele do obustave američkih svemirskih letova.

To će biti peta kineska kosmička misija s posadama od 2003. kada je kosmonaut Jang Live kao prvi Kinez bio u orbiti.

Kina takođe planira da izvede sletanje na Mesec broda bez posade i upotrebu mesečevog vozila. Kineski naučnici su ukazali i na mogućnost slanja čoveka na Mesec ali ne pre 2020.

Izvor: novosti.rs