Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina ostvarila kvalitetan rast u ekonomskoj saradnji sa zemljama Pojasa i puta

Kina ostvarila kvalitetan rast u ekonomskoj saradnji sa zemljama Pojasa i puta


Ekonomski rast u pogledu kako kvantiteta tako i kvaliteta u ekonomsko-trgovinskoj saradnji Kine sa zemljama „Pojasa i puta“
lokomotiva

Kina je u prvoj polovini ove godine ostvarila rast u pogledu kako kvantiteta tako i kvaliteta u ekonomsko-trgovinskoj saradnji sa zemljama „Pojasa i puta“, rekla je danas u Pekingu Meng Vei, portparolka Nacionalnog komiteta za razvoj i reforme Kine.

U prvom polugođu, vrednost spoljnotrgovinskih razmena Kine sa zemljama obuhvaćenim inicijativom „Pojas i put“ je dostigla 824.55 milijardi američkih dolara, što je za 37.9 odsto više u odnosu na isti period lane. Direktne nefinansijske investicije Kine u navedenim zemljama iznosile su 9.58 milijardi dolara, što je rast za 18 odsto u odnosu na isto razdoblje lane. Kina je takođe ostvarila prihod od obavljanja ugovorenih poslova u tim zemljama u iznosu od 39.35 milijardi dolara, što je za 10.6 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine, rekla je Meng.


Ove godine se obeležava peta godišnjica od kretanja prvog redovnog teretnog voza na linijama između Kine i Evrope. Trenutno teretni vozovi iz Kine se kreću na 73 linije za 168 gradova u 23 evropske zemlje. U prvoj polovini ove godine je iz Kine za evropske gradove krenulo 7377 kompozicija, a broj kontejnera sa tovarima učinio je 98 odsto ukupnog broja prevezenih kontejnera, izjavila je Meng.

U prvih šest meseci redovno napreduju važni projekti kineskih kompanija u inostranstvu i nije došlo do klastera zaraze koronavirusom kod ljudi koji rade na tim projektima.

U toku ove godine, kineski rukovodioci su u više navrata obrazlagali stav o zajedničkoj izgradnji inicijative „Pojas i put“, odgovarajući na brige međunarodne zajednice, što je pridobilo opšte poštovanje i pohvale. Kina se u reagovanju na kovid-19 pokazala kao odgovorna velika zemlja, obezbedivši do sada drugim zemljama više od 770 miliona doza vakcina protiv kovida-19.

Kina će nastaviti da sledi principe zajedničkih konsultacija, zajedničke izgradnje i zajedničkog korišćenja, pridržava se koncepcije otvorenosti, održivog razvoja i nepodmitljivosti, nepokolebljivo insistira na visokokvalitetnoj izgradnji inicijative „Pojas i put“, kako bi dala doprinos stvaranju novog razvojnog obrasca i oporavku globalne ekonomije u postepidemijskoj eri, rekla je Meng Vei.

Izvor: serbian.cri.cn

Image by Hands off my tags! Michael Gaida from Pixabay