Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina nudi sve bolje investicione uslove državama iz područja bivše Jugoslavije

Kina nudi sve bolje investicione uslove državama iz područja bivše Jugoslavije


Prisustvo kineskih kompanija na Balkanu, u Srbiji i drugim republikama bivše Jugoslavije uobičajeno je u vestima, ali i u statističkim pokazateljima njihovih nacionalnih ekonomija. Vlade se prosto utrkuju, kako bi kineskim investitorima ponudile što bolje uslove poslovanja na svojim tržištima i obezbedile tako

Prisustvo kineskih kompanija na Balkanu, u Srbiji i drugim republikama bivše Jugoslavije uobičajeno je u vestima, ali i u statističkim pokazateljima njihovih nacionalnih ekonomija. Vlade se prosto utrkuju, kako bi kineskim investitorima ponudile što bolje uslove poslovanja na svojim tržištima i obezbedile tako što više direktnih investicija.Intenzivirana saradnja nakon osnivanja Sekretarijata za saradnju Kine s državama centralne i istočne Evrope

Poslednjih nedelja, skoro da ne prođe dan, a da mediji u Srbiji ne objave izveštaje o sastancima kineskih kompanija, poput Puteva i mostova, Eksim banke ili Čajna Šandong internešenal sa srpskim državnicima i privrednicima.

Ova saradnja intenzivirana je nakon što je Srbija s NR Kinom potpisala sporazum o strateškoj saradnji, a naročito nakon osnivanja Sekretarijata za saradnju Kine s državama centralne i istočne Evrope, ovog meseca u pekingu.

Tema naše današnje emisije, međutim, jeste kinesko tržište i prisustvo kompanija s Balkana u Kini. Na žalost, među oko 400 hiljada stranih kompanija, koje su našle mesto na kineskom tržištu, nema mnogo njih koje dolaze s područja bivše Jugoslavije.

Kompanije iz Srbije posluju preko Komercijalno-tehničkog biroa svoje ambasade, dok ostale bivše jugoslovenske republike, takođe, svaka na svoj način, traže diplomatske i druge kanale za prisustvo na kineskom tržištu.

Nedavno smo, u razgovoru s makedonskim zvaničnicima, delimično predstavili pokušaj makedonskih vinara da svoja vina plasirajuna kinesko tržište.

Danas, ćemo, međutim, razgovarati s Bosislavom Marićem, perdstavnikom jedne od retkih kompanija s prostora bivše Jugoslavije, koja u Kini ima otvoreno predstavništvo. Reč je o kompaniji „Boksit" iz Milića u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini, a predstavićemo vam i osnovne podatke i uslove poslovanja u NR Kini.

Uslovi poslovanja sa Kinom

Detaljne podatke o poslovanju u NR Kini, sa specifičnostima svake provincije ponaosob, poslovni ljudi iz Srbije i drugih bivših jugoslovenskih republika mogu pronaći na službenoj WEB stranici Ministarstva privrede NR Kine, na engleskom jeziku.

Narodna Republika Kina osigurava jednak tretman za strane i domaće ulagače. Carinska tarifa u NR Kini zasnovana je na harmonizovanom sistemu. Minimalne carinske stope se primenjuju na uvoz iz zemalja sa kojima je Kina potpisala sporazume o trgovini ili recipročne sporazume o povlašćenom tretmanu. Za ostale zemlje, važe generalne carinske stope.Roba koju uvoze državne trgovinske organizacije oslobođena je plaćanja carine. Broj proizvoda za koje se plaća carina pri izvozu se konstantno smanjuje. Izvozne carinske stope kreću se u rasponu od 5 do 50 posto. Carinske stope za ključne sirovine, poput olova, cinka i kalaja određuju se godišnje.

Da bi se podstakle strane investicije u ključnim sektorima (posebno visoko-tehnološkim sektorima i poljoprivredi), određeni proizvodi prilikom uvoza su oslobođeni plaćanja carine.

Od uključenja u Svetsku trgovinsku organizaciju, Kina je snizila prosečnu stopu carine sa 15,6% u 2000. godini, na 10,6% u 2004. godini.

Tokom 2005. godine, prosečna carinska stopa snižena je na 10,1%. Prosečna carinska stopa za industrijske proizvode je 9,3%, a za poljoprivredne proizvode 15,6%. Carinska stopa za informaciono-tehnološke proizvode, u skladu sa Sporazumom STO o informacionoj tehnologiji iznosi 0 odsto.

Detaljnije informacije mogu da se saznaju na: http://english.customs.gov.cn.

Detaljni podaci o poreskom sistemu i stopama u NR Kini možete pronaći na službenoj web stranici Poreske upravePeking, a podatke o carinskim i poreskim olakšicama na službenim WEB stranicama Kancelarije za carine NR Kine i Državne poreske agencije.

Ekonomski stručnjaci navode četiri osnovna razloga zbog kojih će poslovna klima u narednom periodu biti izrazito atraktivna za strane ulagače u NR Kinu.

Prvo, dok ostatak planete vodi bitku za izlazak iz recesije, Kina nastavlja tridesetogodišnji trend ubrzanog ekonomskog rasta i razvoja. Projektovana vrednost rasta BDP-a za 2012. godinu je 8,3 i ta projekcija je blizu realizacije uprkos usporenju ekonomskog rasta,

Drugo, dvanaesti petogodišnji plan će promeniti karakter kineskog ekonomskog modela koji se, do sada, razvijao na osnovu izvozno-orijentisane privrede i snažnih investicija u infrastrukturu. Ovaj plan saglasan je globalnim ekonomskim trendovima i slabljenju potrošačke moći na tradicionalnim izvoznim tržištima.

Stoga, kineske vlasti liberaliziraju domaću potrošnju i potiču nižu i srednju klasu da značajno poprave svoj životni standard. Ovaj paradigmatski pomak u razvojnoj politici Kine imaće duboke posljedice, ne samo po Kinu, već i na ostatak Azije, ali i na ceo svet.

Treće, ne tako davni ulazak NR Kine u Svetsku trgovinsku organizaciju je ogromna prilika za kineske korporacije u ostatku sveta, ali i ostatku sveta na profitabilnom, a do tada štićenom, tržištu NR Kine.

Četvrto, stabilna i rastuća vrednost kineske valute, juana, zasnovana je na realnim vrednostima

deviznih rezervi kao i dinamične brzorastuće ekonomije. O tome svedoče i nedavni sporazumi s nekim od azijskih država o upotrebi juana u međunarodnoj trgovini. Jedna od retkih kompanija iz bivše Jugoslavije, a iz BiH jedina koja ima ozvaničeno predstavništvo u Kini je kompanija „Boksit" iz Milića.

Za 50 godina postojanja i uspešnog rada, kompanija Boksit bila je i ostala nosilac razvoja regije Birač u republici Srpskoj. U knjizi generalnog direktora mr Rajka Dukića, promovisanoj povodom 50 godina kompanije, piše da je kompanija Boksit u regiju Birač donirala i investirala u stanogradnju, druge privredne subjekte, infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo, sport i kulturu više od 350 miliona konvertibilnih maraka, a u Fond PIO i Fond zdravstva, po osnovu doprinosa, više od 150 miliona KM.

Zahvaljujući tome, regija Birač od nekada najzaostalijeg dela BiH, danas spada u najprosperitetnije delove Republike Srpske.

Boksit je danas je jedna od najznačajnijih kompanija u RS i BiH. Beležeći stalni rast i razvoj, od klasičnog preduzeća za istraživanje, proizvodnju i pripremu rude boksita, veoma uspešno valorizujući taj prirodni resurs, kompanija je razvila i druge delatnosti, kojima je uspešno izašla na tržište.

To su: saobraćaj, proizvodnja i prerada nemetala, elektro-mašinstvo, proizvodnja opreme i rezervnih delova, građevinarstvo, proizvodnja hrane, prerada drveta, ugostiteljstvo, prodaja naftinih derivata, veleprodaja roba iz vlastitog proizvodnog programa i drugih roba.

Boksit je akcionarsko društvo sa 100% privatnim kapitalom i koje je u cijelosti privatizovano. U vlasništvu je većeg broja malih akcionara i fondova, a većinski paket ima menadžment kompanije. Kompanija ima pravo da istražuje i eksploatiše rudu boksita i mineralne sirovine za period od 30 godina. Kompanija Boksit je organizovana, i uspešno funkcioniše, na principu profitnih centara - proizvodnih i uslužnih sektora.

Izvor: serbian.cri.cn