Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina: Mornarica dobija nevidljiv brod

Kina: Mornarica dobija nevidljiv brod


Kineskoj mornarici je isporučen novi tip nevidljive - stelt raketne fregate za koju se očekuje da će pojačati pomorsku odbranu zemlje u vreme teritorijalnih sporova, javili su danas državni mediji. Brod za koji je državna agencija Sinhua javila da je "stelt fregata tipa 056" Điangdao klase, isporučen je mor

Kineskoj mornarici je isporučen novi tip nevidljive - stelt raketne fregate za koju se očekuje da će pojačati pomorsku odbranu zemlje u vreme teritorijalnih sporova, javili su danas državni mediji.

Brod za koji je državna agencija Sinhua javila da je "stelt fregata tipa 056" Điangdao klase, isporučen je mornarici u ponedeljak poslepodne na ceremoniji u Šangaju.

Mornarica Narodne oslobodilačke vojske gradi ukupno 20 fregata Điangdao klase da bi zamenila starije modele i pojačala mogućnosti patroliranja i praćenja brodova i podmornica u svojim vodama Južnog i Istocnog kineskog mora, preneli su mediji.

Prvi brod No582 formalno je predat mornarici u Šangaju gde je inače baza istočne kineske flote. Brod ima elegantan dizajn da se umanji odraz kako bi bio teže uočljiv na radarima, a naoružan je raketama brod-brod i protivavionskim raketama.

Prema pisanju štampe na brodu služi 60 mornara što je za dve trećine manje nego na starijim sličnim plovilima.

Komandant mornarice Vu Šengli naglasio je značaj ovladavanja njenim naoružanjem i sposobnostima imajući u vidu pomorske sporove, preneo je Dnevnik Narodne oslobodilačke vojske.

Vu je pozvao i na stalnu modernizaciju i rast elitne pomorske sile sposobne da vodi rat i pobeđuje, kako bi pružili uveravanja u svoju snagu kineskom vođi Sji Đinpingu i drugim članovima Centralne vojne komisije, prenele su agencije.

U januaru državni mediji su objavili da su oružane snage dobile instrukcije da podignu borbenu sposobnost u 2013. i da se "fokusiraju na zadatke kako bi bili u stanju da vode borbe i pobede u bitkama". Predsednik Hu Đintao, koga će na tom mestu u martu zameniti Sji Đinping, rekao je prošlog novembra na partijskom kongresu da Kina treba da postane "pomorska sila".

U današnjim izveštajima ne navodi se veličina broda, ali se kaže da on poseduje "dobre stelt performanse i elektromagnetne sposobnosti", kao i da mu treba samo trećina posade od predhodnog tipa 053.

U izveštajima se kaže da brod simbolizuje početak transformacije kineske pomorske odbrambene snage i da je još takvih brodova u proizvodnji.

Fregata će uglavnom biti korišćena u misijama praćenja drugih brodova i antipodmorničkim operacijama, navodi se u izveštaju.

Izvor: mondo.rs; youtube.com