Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina: moguće gajenje povrće na Mesecu?

Kina: moguće gajenje povrće na Mesecu?


Upravo završen laboratorijski eksperiment otvara mogućnost da kineski astronauti u budućnosti uzgajaju sveže povrće u svemirskim baštama. Deng Jibing, zamenik direktora kineskog astronautskog istraživačkog i trening centra sa sedištem u Pekingu, rekao je da se eksperiment fokusirao na dinamično balansira

Upravo završen laboratorijski eksperiment otvara mogućnost da kineski astronauti u budućnosti uzgajaju sveže povrće u svemirskim baštama.

Deng Jibing, zamenik direktora kineskog astronautskog istraživačkog i trening centra sa sedištem u Pekingu, rekao je da se eksperiment fokusirao na dinamično balansiranje mehanizma kisenika, ugljen dioksida i vode u zatvorenom sistemu ljudi i biljaka.

Kako je objasnio Deng, eksperimentalna kabina zapremine 300 kubnih metara sagradjena je da obezbedi održivo snabdevanje vazduhom, vodom i hranom za dve osobe.

Tokom eksperimenta izrasle su četiri vrste povrća, uzimajući ugljen dioksid i proizvodeći kiseonik za dve osobe koje su živele u kabini. Oni su takodje mogli koristiti sveže povrće za ishranu, rekao je Deng.

Eksperiment, prvi ove vrste u Kini, veoma je važan za dugoročni razvoj kineskog svemirskog programa, dodao je on.

Kabina sa podržavajućim kontrolisanim ekološkim sistemom za život (CELSS) sagradjena 2011., model je kineske treće generacije astronautskog sistema podrške života, za koji se očekuje da će biti korišćen u svemirskim bazama na Mesecu ili Marsu.

Dalje eksperimenti CELSS treba da potvrde održivo snabdevanje vazduhom, vodom i hranom. U ovom eksperimentu učestvovali su i naučnici iz Nemačke.

Izvor: serbian.cri.cn