Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina menja način poslovanja u Holivudu

Kina menja način poslovanja u Holivudu


Sve više filmova snima se u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, gde zarada na bioskopskim blagajnama raste 30 odsto godišnje Kina je postala drugo po veličini filmsko tržište na svetu, posle Severne Amerike, a zarada na bioskopskim blagajnama u Kini raste 30 odsto godišnje. Kina takođe povećava broj zajedničkih

Sve više filmova snima se u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, gde zarada na bioskopskim blagajnama raste 30 odsto godišnje

Kina je postala drugo po veličini filmsko tržište na svetu, posle Severne Amerike, a zarada na bioskopskim blagajnama u Kini raste 30 odsto godišnje. Kina takođe povećava broj zajedničkih projekata u svetu zabave što menja i način holivudskog poslovanja.

U prošlogodišnjoj verziji filma „Crvena zora“, strana armija je izvršila invaziju na Sjedinjene Države. Medjutim, producenti su uveli promene pre nego što je film prikazan. U prvobitnoj priči o Amerikancima koji se bore sa osvajačima, zlikovci su bili kineski vojnici. Sada su to Severnokorejci, tako da kineska publika ili cenzori, nisu pogođeni.

Neki veliki akcioni filmovi takodje imaju veze sa Kinom. Predstojeći treći deo filma „Gvozdeni čovek“, delimično je snimljen u Kini, a kineski zvaničnici su pomno proučili scenario.

Kineske osetljivosti su uticale i na katastrofični ep „2012“, kaže Stenli Rozen,sa Univerziteta Južne Kalifornije, koji studira kinesku filmsku industriju:
„Čak i ako se ne snima u Kini, film kao što je ‘2012’, veoma će pažljivo voditi računa da uključi pozitivne aluzije na tu zemlju. Negativne aluzije jednostavno ubijaju tržište“.
Neke scene iz nedavnog špijunskog trilera „Skyfall“, jednostavno su isečene iz verzije za kinesku publiku.
Naučno fantastični film „Atlas oblaka“ je u montažerskoj sobi skraćen za 40 minuta akcije.
Medjutim, kineska publika voli velike filmove sa specijalnim efektima, pa na holivudska ostvarenja otpada polovina zarade u kineskim bioskopima.
Glumica Lisa Lu, rodjena u Kini, igra imućnu kinesku caricu i udovicu u epuBernarda Bertolučija iz 1987, „Poslednji kineski car“, koji je rađen u koprodukciji sa Kinom i pretežno snimljen u toj zemlji.Ona kaže da današnje tržište stvara solidne uloge za azijske glumce. To međutim nije bio slučaj 1950-ih.
„Sve što su pisali su bile ili radnice ili pralje, ili nekakve veštice koje su držale restoran“.
Kineska sve veća srednja klasa podstiče filmsku industriju u toj zemlji.
Prošlogodišnja komedija „Izgubljen u Tajlandu“ reditelja Šu Ženga, imala je veliki uspeh na blagajnama, zauzevši drugo mesto po zaradi i Kini, iza holivudskog filma „Avatar“.
Kina je atraktivna i za snimanje filmova, jer su troškovi produkcije mali, a broj lokacija veliki, kaže Lisa Lu.
„Idite tamo i naćićete sve što vam treba“.
Holivudski studiji pronalaze kineske partnere za koprodukcije, a kompanije „Dizni“ i „Drim vorks animejšn“, investiraju u turističke atrakcije u Šangaju, kaže Stenli Rozen.
To je odnos koji se razvija, jer je Holivudu potrebna Kina, s obzirom da severnoameričko tržište posustaje. Medjutim, Kini je isto toliko potreban Holivud, jer vidite da filmske kompanije tamo posluju“.
A Kina isto tako dolazi u Holivud. Kineska kompanija „TCL“ je kupila prava na ime istorijskog kineskog pozorišta „Grauman“ na Holivudskom bulevaru. A kineski konglomerat „Delijan Vanda grup“ je kupio veliki američki lanac bioskopa AMC. Očekuje se da će veze Kine i Holivuda u budućnosti da se povećaju.

Izvor: glasamerike.net