Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina i zemlje centralne i istočne Evrope očekuju više plodova u saradnji


U kineskom gradu Čongćingu juče je počeo Samit lokalnih lidera Kine i država centralne i istočne Evrope. Samit je otvorio zamenik ministra spoljnih poslova NR Kine, Song Tao. Na samitu, koji je nastavak aktivnosti u okviru mehanizma za saradnju NR Kine sa državama centralne i istočne Evrope, učestvuju 293 go

U kineskom gradu Čongćingu juče je počeo Samit lokalnih lidera Kine i država centralne i istočne Evrope. Samit je otvorio zamenik ministra spoljnih poslova NR Kine, Song Tao. Na samitu, koji je nastavak aktivnosti u okviru mehanizma za saradnju NR Kine sa državama centralne i istočne Evrope, učestvuju 293 gosta iz 16 evropskih zemalja i više od 700 predstavnika kineske vlade, provincija, gradova i kompanija.

Na skupu učestvuju i premijer Makedonije Nikola Gruevski i premijer Rumunije Viktor Ponta, s kojima se juče u Pekingu sastao kineski predsednik Sji Đinping.

U razgovoru sa Gruevskim, Sji Đinping je ukazao da je u kratkom roku, saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope urodila mnogim plodovima, koji zadovoljavaju kako Kinu, tako i 16 zemalja iz centralne i istočne Evrope. Dve strane mogu još bolje, koristeći prethodne rezultate, da razvijaju ekonomske odnose, i postignu značajne rezultate u međusobnoj saradnji.

Govoreći o kinesko-makedonskim odnosima, Sji Đinping je podvukao da Kina želi na osnovu principa međusobnog poštovanja i ravnopravnog tretiranja, sa Makodonijom da dalje pojača razmene na visokom nivou, i da podigne nivo saradnje.

Gruevski je izjavio da Makedonija pozdravlja kineske invsticije i želi da postane vrata kroz koja kineske kompanije ulaze u Evropu.

Tokom susreta sa predsednikom rumunske vlade Viktorom Pontom, Sji Đinping je ukazao da mehanizam za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope obezbeđuje novu platformu za saradnju Kine sa Rumunijom. Saradnja u tom vidu odlikuje se vitalnošću i privlačnošću, što je u skladu sa potrebama i zjaedničkim interesima Kine, Rumunije, ali i ostalih 15 zemalja centralne i istočne Evrope.

Ponto je izjavio da Rumunija želi da postane najbolji partner Kine u Evropi, izražavajući nadu da će Rumunija i Kina, koristeći priliku 65-togodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, koja će se obeležavati iduće godine, bilateralne odnose podići na još viši nivo.

„Rumunija želi da dalje igra pozitivnu ulogu u unapređivanju saradnje zemalja centralne i istočne Evriope sa Kinom i u razvoju evropsko-kineskih odnosa", naveo je rumunski premijer.

Kako je saopšteno, u toku trodnevnog skupa u Čongćingu organizuje se niz aktivnosti, kao što su poslovni sastanci, forumi posvećeni saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u trgovinskoj, poljoprivrednoj, naučno-tehnološkoj i kulturnoj oblasti, kao i izložba fotografija koje svedoče o tradicionalnom prijateljstvu Kine sa tim zemljama. Štaviše, građani Čongćinga će imati priliku da u toku trajanja skupa, besplatno gledaju devet starih filmova iz Srbije, Češke, Albanije, Rumunije, Mađarske, Slovačke i Poljske.

Izvor: serbian.cri.cn