Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina gradi industrijski grad u Belorusiji

Kina gradi industrijski grad u Belorusiji


MINSK - Kina gradi čitav jedan novi grad u šumama u blizini beloruske prestonice Minska, koji će predstavljati odskočnu dasku za industrijsku proizvodnju između Evropske unije i Rusije. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je,prema rečima kineskih i beloruskih zvaničnika, područje oko međunarodnog ae

MINSK - Kina gradi čitav jedan novi grad u šumama u blizini beloruske prestonice Minska, koji će predstavljati odskočnu dasku za industrijsku proizvodnju između Evropske unije i Rusije.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je,prema rečima kineskih i beloruskih zvaničnika, područje oko međunarodnog aerodroma u Minsku, koje je 40 puta veće od Menhetna, dodelio za razvoj projekta u vrednosti od pet milijardi dolara, u kojem će postojati dovoljni kapaciteti za smeštaj 155.000 ljudi, prenosi njujorška agencija Blumberg.

Lukašenko, koji je na čelu ove bivše članice Sovjetskog saveza već dve decenije, okreće se Kini kako bi oživeo 60 milijardi dolara vrednu ekonomiju, kojoj su od 2009. godine Međunarodni monetarni fond i Rusija odobrili kredite od 6,5 milijardi dolara.

"Ovo je jedinstven projekat. Niko u Evropi neće biti u stanju da izradi nešto nalik ovom industrijskom parku, jer će infrastruktura biti toliko moćna", izjavio je kineski ambasador u Belorusiji Gung Đenvej.

"Moderan grad na Evroazijskom kontitentu", kako je ovaj grad nazvan u dokumentima, biće izgrađen pored autoputa M1 koji povezuje Moskvu i Berlin, preko Belorusije i Poljske.

Železnička mreža velike brzine će povezivati aerodrom s centrom grada, koji će se napajati iz nuklearnog postrojenja vrednog 10 milijardi dolara. Ovo je prvo postrojenje takvog tipa u Belorusiji, koje će Rusija finansirati i izgraditi do 2018. godine.

Prva faza ovog industrijskog parka trebalo bi da bude završena do 2020. godine, a druga faza do 2030. godine.

Izvor: novosti.rs