Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina gradi četvrtu istaživačku stanicu na Antarktiku

Kina gradi četvrtu istaživačku stanicu na Antarktiku


Kina će proširiti svoje prisustvo na Antarktiku izgradnjom četvrte istraživačke stanice i pronalaženjem lokacije za petu, piše list "Čajna dejli". Kineski naučnici sve više traže prostor izvan Kine za svoja istraživanja, uključujući slanje podmornica za istraživanje dna okeana a prošle sedmice su prize

Kina će proširiti svoje prisustvo na Antarktiku izgradnjom četvrte istraživačke stanice i pronalaženjem lokacije za petu, piše list "Čajna dejli".

Kineski naučnici sve više traže prostor izvan Kine za svoja istraživanja, uključujući slanje podmornica za istraživanje dna okeana a prošle sedmice su prizemljili svoj prvi rover na mesečevu površinu, preneo je Rojters.

Kinezi će izgraditi letnji kamp Tajšan i naći još jednu lokaciju, javio je list.

"Iako je poslednja došla da obavlja naučna istraživanja na Antarktiku, Kina je uhvatila korak s drugima", rekao je Ku Tanžu, direktor Državne administracije za okeane, Arktik i Antarktik.

Kina već ima tri istraživačke stanice na Antarktiku - Veliki zid, Džongšan i Kunlun.

Kunlun je na vrhu istočnog ledenog dela Antarktika, dok je Džongšan 1.280 kilometara udaljen na obali Antarktika.

"Izgradnja centra Tajšan i pronalaženje lokacije za još jednu stanicu, može garantovati da će kineski naučnici sprovoditi istraživanja šireg obima na bezbedniji način", rekao je Ku.

Centar Tajšan biće korišćen tokom leta na Južnom polu - od decembra do marta i obezbediće logističku podršku. Biće korišćen za istraživanja u oblasti geologije, glečera, geomagnetizma i atmosfere, piše list.

Naučnici će usmeriti istraživanja i na klimatske promene.

Kamp Tajšan će se nalaziti u blizini američke stanice Mekmardo, italijanske Zukćeli i nedavno izgrađene jedne južnokorejske istraživačke baze.

Kina nema nikakve teritorijalne pretenzije na Antarktiku, već samo hoće da tamo pojača svoju prisutnost. U junu, predsednik Kine Si Ðinping je rekao da su polarna istraživanja značajno polje razvoja.

Ugovorom o Antarktiku i povezanim sporazumima zabranjena je svaka vojna, ali i rudarska aktivnost na jedinom nenaseljenom kontinentu na Zemlji, koji je sačuvan za naučna istraživanja i životinjski svet, od pingvina do foka.

Oko 30 zemalja, sve članice ugovora o Antarktiku potpisanog 1959. godine drže istraživačke stanice na Antarktiku. Cilj ugovora je da se smanji mogućnost izbijanja konfrontacija oko teritorijalnih sporova na Antarktiku.

Na drugoj strani sveta, Kina nastoji da proširi svoje prisustvo i na Artiku, gde se smatra da postoje velike rezerve prirodnih bogatstava i može da posluži za pomorski put ka Evropi.

Izvor: pressonline.rs