Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina dozvolila direktnu trgovinu između juana i evra


Peking -- Kina je od danas dozvolila direktnu trgovinu između juana i evra, saopštila je Kineska platforma za trgovinu devizama. "Ovaj sistem već nudi platformu na kojoj se obavljaju transakcije između juana i evra, a uvođenjem direktne trgovine između tih valuta američki dolar više neće biti korišćen kao va

Peking -- Kina je od danas dozvolila direktnu trgovinu između juana i evra, saopštila je Kineska platforma za trgovinu devizama. "Ovaj sistem već nudi platformu na kojoj se obavljaju transakcije između juana i evra, a uvođenjem direktne trgovine između tih valuta američki dolar više neće biti korišćen kao valuta posrednik u računanju kvota", navodi se u saopštenju kineskog operatera, a prenosi agencija Frans pres.

Cilj ovakvog poteza je, prema saopštenju Kineske platforme, promovisanje bilateralne trgovine i investicija, kao i pojednostavljenje procesa korišćenja juana u prekograničnoj trgovini i niži troškovi konverzije.

Kina je još u junu pokrenula direktnu trgovinu između juana i britanske funte, a već dugo ima direktnu valutnu razmenu sa SAD, dok je u poslednjih nekoliko godina dopustila i direktnu razmenu između juana i japanskog jena, australijskog dolara, novozelandskog dolara i malezijskog ringita.

"Direktno trgovanje doprinosi povezivanju renminbija i druge valute kojom se najviše trguje na svetu, i predstavlja značajan korak za globalizaciju renminbija", izjavio je direktor odeljenja britanske banke HSBC za Kinu, Rajan Song.

Izvor: b92.net