Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina donirala dronove vrijedne 35.000€


Ambasada Kine u Crnoj Gori donirala je opremu vrijednu 35.000 eura

Ambasada Kine u Crnoj Gori donirala je nacionalnim parkovima šest dronova, pet računara i drugu prateću opremu vrijednu 35.000 eura, kako bi pomogla suzbijanje nelegalnih aktivnosti u zaštićenim područjima. "Riječ je o nastavku kontinuirane pažnje koju Skupština poklanja zaštiti nacionalnih parkova Crne Gore. U cilju očuvanja prirodnih dobara naše zemlje, Skupština je izglasala set zakona koji se odnose na njihovu zaštitu, među kojima su Zakon o Nacionalnim parkovima i Zakon o legalizaciji neformalnih objekata. Time smo između ostalog zakonski spriječili legalizaciju divlje izgrađenih objekata u zoni zaštićenog prirodnog prodručja", kazao je predsjednik Skupštine Darko Pajović, koji je prisustvovao potpisivanju Protokola i uručivanju donacije.

Ambasada Kine u Crnoj Gori donirala je opremu vrijednu 35.000 euraOn je naglasio da je cilj da se nacionalni parkovi najprije zakonski zaštite i spriječi dalja devastacije, pa onda koriste na ekonomski održiv način.

"Predsjednik crnogorskog parlamenta naglasio je da ova vrijedna donacija predstavlja još jednu u nizu iskrenih poruka prijateljstva naroda Kine i Crne Gore i zahvalio ambasadoru Kine i njegovim saradnicima na angažovanju u zaštiti nacionalnih parkova naše zemlje", saopšteno je iz Skupštine.

Direktorica Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore Azra Vuković istakla je da nacionalni parkovi obuhvataju 10 odsto teritorije naše zemlje.

"S obzirom na to da je primarna uloga nacionalnih parkova upravo zaštita ovog prostora, veliki je izazov očuvati resurse koji su nam dati na upravljanje. Svjesni činjenice da se u okviru NPCG odvijaju brojne nelegalne aktivnosti, koje prijete da ugroze vrijednost područja, ali najviše biodiverzitet i ekosisteme, odlučili smo se za uključivanje moderne tehnologije u proces zaštite istih“, kazala je ona.

Vuković je upozorila da veliki problem predstavlja nelegalan lov ribe, uglavnom nedozvoljenim sredstvima, kao i eksploatacija pijeska i šljunka i nelegalna gradnja na području Skadarskog jezera.

"Neke od tih aktivnosti je jako teško dokazati, a još teže procesuirati. Ako dobru tehničku opremljenost osoba koje se bave vršenjem nelegalnih aktivnosti uporedimo sa opremljenošću naših službi, kao i velikoj površini, koja je za Skadarsko jezero oko 40.000 ha, a koju je neophodno nadzirati, možemo jasno zaključiti da je suzbijanje nelegalnih aktivnosti zaista je ozbiljan izazov“, naglasila je ona.

Ambasador  Kine u Crnoj Gori  Cui Dživei rekao je da Crna Gora ima bogate prirodne resurse, zbog čega dobra zaštita životne sredine ima poseban značaj za razvoj ekonomije, turizma, i održivi razvoj za cijelu zemlju.

"Dronovi će doprinijeti poboljšanju i povećanju standarda upravljanja NPCG”, kazao je ambasador NR Kine.

 

 

Izvor: rtcg.me