Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina donira Crnoj Gori 12 ambulantnih vozila


Kina će donirati Crnoj Gori najmanje 12 vozila hitne pomoći, ukupne vrijednosti oko 600 hiljada eura

Kina će donirati Crnoj Gori najmanje 12 vozila hitne pomoći, ukupne vrijednosti oko 600 hiljada eura, koja će dominantno biti raspoređena u sjevernim opštinama, saopštio je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović. On je, nakon potpisivanja pisma kojim se uređuju obaveze u vezi sa donacijom vozila hitne pomoći sa kineskim ambasadorom, Cui Zhiwei-em, rekao da će ta donacija mnogo značiti u zbrinjavanju pacijenata.

Donacija ambulantnih vozila„Vozila bi trebalo da stignu u junu. Naša obaveza je da ih preuzmemo u Luci Bar, a dominantno će biti raspoređena u sjevernim opštinama Crne Gore“, kazao je Lazović. 

On je naveo da je potpisivanjem tog protokola i razmjenom pisama zaokružena izuzetno uspješna saradnja sa Kinom koju su u okviru projekta Unaprijeđenje privredne i tehničke saradnje realizovali od 2009. godine do danas.

„Taj pristup je podrazumijevao saradnju na unaprijeđenju ljudskih resursa. Preko tog programa preko 300 službenika iz javne administracije, lokalne samouprave i predstavnika preduzeća iz Crne Gore su završili obuku i seminare u Kini“, podsjetio je Lazović.

On je rekao da je drugi pravac saradnje u dijelu tog sporazuma vezan za tehničku saradnju, gdje Kina skoro svake godine Crnoj Gori donira određenu opremu i sredstva.

„Od 2009. godine do danas ukupna vrijednost te opreme je iznosila oko osam miliona EUR“, rekao je Lazović.

Zhiwei je kazao da se nada da će ambulantna vozila pomoći crnogorskim stanovnicima, pogotovo na sjeveru Crne Gore gdje je planinsko i siromašnije područje.

„Ove godine je desetogodišnjica od nezavisnosti Crne Gore i isto toliko godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Crne Gore, pri čemu smo u raznim područjima postogli velike rezultate u saradnji“, ocijenio je Zhiwei.

On je naveo da je Kina posljednih deset godina obazbijedila Crnoj Gori brojnu pomoć, pri čemu će biti realizovano 15 projekata, ukupne vrijednosti 15 miliona eura.

„Ovi projekti uključuju uređaj za skeniranje, vozila, donacije školama, kompjutere i obuku zaposlenih u raznim profesijama, pri čemu projekti pokrivaju razna područja crnogorskog društva“, kazao je Zhiwei.

On je najavio da će i ubuduće nastaviti da pomažu Crnoj Gori.

Izvor: mondo.me