Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina čestita na reformama i napretku CG

Kina čestita na reformama i napretku CG


Da se države ne mjere po veličini, već po ravnopravnom partnerstvu i kvalitetu odnosa, dokaz je najznačajniji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori, dionica auto-puta Bar-Boljare, kao prvi iz korpusa saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, naglašeno je u razgovoru crnogorskog premijera Mila Đukanovi

Da se države ne mjere po veličini, već po ravnopravnom partnerstvu i kvalitetu odnosa, dokaz je najznačajniji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori, dionica auto-puta Bar-Boljare, kao prvi iz korpusa saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, naglašeno je u razgovoru crnogorskog premijera Mila Đukanovića i potpredsjednika Stalnog komiteta Svekineskog Narodnog Kongresa Džang Pinga. Ping je, kako je saopšteno, čestitao Crnoj Gori na reformama i i društvenom i ekonomskom napretku ostvarenom u proteklih osam godina, od obnove nezavisnosti.

Crna Gora i Kina dugotrajno i kontinuirano njeguju tradicionalno prijateljstvo, koje je osnaženo dinamičnim političkim dijalogom i ekonomskom saradnjom, konstatovali su Đukanović i Ping.

“Sagovornici su posebno naglasili značaj partnerstva na izgradnji najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori, dionice auto-puta Bar Boljare, kao prvog iz korpusa saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je dokaz da se države ne mjere po veličini, već po ravnopravnom partnerstvu i kvalitetu odnosa”, saopšteno je nakon sastanka.

Đukanović je, u tom kontekstu, iskazao zadovoljstvo potpisanim Ugovorima neophodnim za realizaciju tog projekta, kao i otvaranjem prostora za dalju saradnju na drugim projektima u okviru Inicijative za saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Potpredsjednik Stalnog Komiteta Svekineskog Narodnog Kongresa je, prenoseći pozdrave kineskog premijera Li Kićijanga, iskazao zadovoljstvo razvojem odnosa između Crne Gore i Kine, naglasivši da su projekti poput izgradnje auto-puta od izuzetnog značaja za produbljivanje međudržavne saradnje.

Zajednički je ocijenjeno da dvije države imaju uspješnu saradnju u oblasti nauke, obrazovanja i kulture, kao i perspektivu u oblasti turizma i poljoprivrede.

Lukšić – Ping: Ogroman prostor za unaprjeđenje saradnje

„Odnose Crne Gore i Kine obilježava veoma pozitivan trend razvoja“, ocijenio je Ping u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Igorom Lukšićem.

On je kazao da je saradnja dvije zemlje na zavidnom nivou, ali i istakao da postoji ogroman prostor za njeno dalje unapređenje.

Ping se osvrnuo na važnost realizacije već započetih i ugovorenih projekata, naglasivši da su na taj način uspostavljeni čvrsti temelji za dalju nadogradnju saradnje i budući razvoj međusobnih odnosa, posebno u oblasti rekonstrukcije i osavremenjavanja željeznice i luka, kao i saradnje na polju obrazovanja, kulture i nauke.

U razgovoru je bilo riječi i o sveukupnim reformama koje Kina sprovodi, te rezultatima njenog otvaranja prema svijetu, kao i platformi za saradnju sa zemljama Jugoistočne Evrope. Ping je istakao i važnost saradnje sa Evropskom unijom, i u tom smislu izrazio poštovanje i razumijevanje crnogorskog opredjeljenja za članstvo u EU.

Lukšić se saglasio da dosadašnja saradnja Crne Gore i Kine treba da motiviše dalje jačanje međusobnih odnosa.

Šef crnogorske diplomatije je ukazao na značaj saradnje u oblastima od važnosti za razvoj crnogorskog društva i naglasio važnost postojanja obostranog interesa prilikom realizacije zajedničkih projekata.

Lukšić je podsjetio i na veoma dobru saradnju Crne Gore i Kine na planu multilateralnih poslova i istakao da je pored glavnih spoljnopilitičkih prioriteta Crne Gore koji se ogledaju u članstvu u EU i NATO, saradnja sa Kinom veoma važan segment vanjske politike.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim dešavanjima na globalnom planu i u tom pravcu istakli važnost međusobne saradnje i jačanja partnerstava u pogledu lakšeg savladavanja izazova sa kojima se suočavaju obje zemlje.

Izvor: rtcg.me