Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

"Kanal će nas svrstati u velesile"

"Kanal će nas svrstati u velesile"


Beograd -- Studija izvodljivosti za kanal Morava je pozitivna, izjavio je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević. On očekuje da će u Vladi vrlo brzo biti pokrenuti razgovori o tom projektu. Bačević je pokazao novinarima zvaničnu studiju koju je Srbiji dostavila kineska ko

Beograd -- Studija izvodljivosti za kanal Morava je pozitivna, izjavio je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

On očekuje da će u Vladi vrlo brzo biti pokrenuti razgovori o tom projektu.

Bačević je pokazao novinarima zvaničnu studiju koju je Srbiji dostavila kineska kompanija Čajna Gezuba korporejšn.

Kako je naveo, kineska kompanija je besplatno uradila studiju opravdanosti izgradnje Kanala Dunav-Morava-Vardar, koja je pokazala da je on tehnički izvodljiv i ekonomski isplativ.

"Nema veće razvojne šanse za Srbiju od tog projekta na osnovu kojeg može da se sprovodi još hiljade i hiljade drugih isplativih projekata u oblasti poljoprivrede, energetike, turizma, saobraćaja", rekao je ministar, ocenjujući da je to najbolji način da Srbija iskoristi i "naplati" svoj geostrateški položaj.

Kineski partneri pokazuju ogroman interes da se uključe u ovaj projekat, rekao je ministar i najavio da će već u subotu imati sastanak sa predstavnicima Kine sa kojima će, između ostalog, razgovarati o tom velikom projektu.

Bačević očekuje da će se u vladi vrlo brzo pokrenuti razgovori o tom projektu, istakavši da je njegova ideja da se realizuje kroz koncesiju.

Ministar je rekao da sada, kada je studija pokazala opravdanost, očekuje podršku Vlade, podsetivši da je on od početka verovao u taj projekat više nego u bilo koji drugi.

Bačević je ocenio da će kanal Morava Srbiju svrstati u evropske velesile i to ne samo u saobraćajnom, već i u geostrateškom pogledu, ali i po pitanju razvoja poljoprivrede, energetike i turizma.

Bačević je najavio da sada sledi završetak studije izvodljivosti za kanal Morava i da za to očekuje odobrenje novca od Vlade Srbije.

On je naveo da se ne usuđuje da prognozira koliko bi vremena trebalo da se izgradi taj kanal, jer sve zavisi od toga šta će biti dogovoreno s potencijalnim investitorima i partnerima u tom poslu.

"Izgradnja Južnog toka počinje u decembru"

Govoreći o Južnom toku, Bačević je rekao da ne očekuje odlaganje početka radova na tom gasovodu u Srbiji i dodao da je siguran da će radovi početi u decembru bez obzira na, kako je rekao, potpuno neargumentovane rasprave i "disonantne tonove" koji se ovih dana mogu čuti u jednom delu srpske javnosti.

Južni tok je ogroman projekat i velika razvojna šansa, čija izgradnja Srbiju neće koštati ni dinara, jer su ruski partneri prihvatili da finansiraju celokupnu izgradnju gasovoda, što će im Srbija kasnije nadomestiti kroz tranzitne takse, rekao je on.

Južni tok će Srbiju svrstati u velesile u gasnom sektoru, kazao je Bačević i najavio da to ministarstvo dalje razrađuje prostorni plan posebne namene za Južni tok, koji predviđa i južni krak tog gasovoda ka Crnoj Gori i Makedoniji.

Izvor: b92.net