Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kakve koristi ima Kina od Srbije?

Kakve koristi ima Kina od Srbije?


Koji su ekonomski interesi Kine u ovom delu sveta i kakve koristi naša zemlja može da ima. Kinezi žele da oplode svoje visoke devizne rezerve i obezbede alternativu za svoju robu u EU. VELIKA je gužva u redu za saradnju s Kinom. Ovom rečenicom srpski premijer Ivica Dačić opisao je nedavni samit delegacije Kin

Koji su ekonomski interesi Kine u ovom delu sveta i kakve koristi naša zemlja može da ima. Kinezi žele da oplode svoje visoke devizne rezerve i obezbede alternativu za svoju robu u EU.

VELIKA je gužva u redu za saradnju s Kinom. Ovom rečenicom srpski premijer Ivica Dačić opisao je nedavni samit delegacije Kine i premijera 16 država srednje i istočne Evrope koji je održan u Bukureštu. Kineski premijer Li Kećijeng predvodio je delegaciju u kojoj je bilo oko 300 čelnika kineskih korporacija, a neki analitičari ovo su protumačili kao pokretanje kampanje da bi Kina obezbedila poslovne veze u regionu u kojem se za uticaj nadmeću Evropska unija i Rusija.

- Rastuća kineska ulaganja u zemlje regiona pokazuju da Kina ima interes da ovde bude poslovno prisutna - ukazuje Dragana Mitrović, rukovodilac Centra za studije Azije na Fakultetu političkih nauka. Kineska država, smatra profesorka, šalje moćnu poruku najvećim poslovnim partnerima o svojim visokim tehnološkim, operativnim i uopšte poslovnim kapacitetima. Ali, Kina kreira i alternativna vrata za ulazak svoje robe na teritoriju Evrope.

Komentarišući samit u Bukureštu, naša sagovornica podseća da je Kina početkom 2012. godine inicirala projekt Foruma saradnje sa šesnaest zemalja centralne i jugoistočne Evrope, koji uključuje i otvaranje posebne kreditne linije od 10 milijardi dolara - svojevrsnog investicionog fonda, od kojih su tri milijarde preferencijalni krediti:

- Kina se obavezala da će izgraditi ekonomsko-tehnološku zonu u svakoj od 16 obuhvaćenih zemalja, te obezbediti pet hiljada stipendija za mlade istraživače, kao i rast međusobne trgovine na 100 milijardi dolara do 2015. Ipak, ako je suditi po dogovorenim projektima, Kina se najviše interesuje za poslovanje u Srbiji. Na pomenutom samitu je, tako, dogovoren i projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte. Srbija je, ukazuje profesorka, interesantna kineskim inevestirima:

- Sticajem niza spoljašnjih i unutrašnjih okolnosti, naša zemlja se pojavila kao do sada najveći korisnik kineskih preferencijalnih kredita. Kineska kompanija „Čajna rouds and bridž ko.“ (CRBC) gradi most u Beogradu na Dunavu između Zemuna i Borče, čija je vrednost 255 miliona dolara. To je prvi most koji jedna kineska korporacija gradi u Evropi. Sledeći projekti koje je Srbija obezbedila su Termoelektrane „Kostolac“ i izgranja deonice auto-puta Pojata-Preljine, kao i upravo načelno dogovoreni projekat brzih pruga Beograd - Budimpešta.

Naša sagovornica navodi da je vrednost radova na jednoj fazi projekta „Termoelektrane Kostolac“ 34,7 miliona dolara, a taj posao podrazumeva revitalizaciju blokova B1 i B2, izgradnju postrojenja za odsumporavanje, izgradnju luke, puta i železničke pruge. Druga faza projekta revitalizacije ove termoelektrane vredi 715,6 miliona dolara i obuhvata izgradnju novog bloka B3, snage 350 megavata na lokaciji TE „Kostolac B“ i proširenje kapaciteta Površinskog kopa Drmno za proizvodnju 12 miliona tona uglja godišnje. I Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja, ističe da Kina ima visoke devizne rezerve koje želi dobro da upotrebi.

- Osim deviznih rezervi, Kina ima i veliki suficit, sve to sada želi da oplodi i bolje upotrebi, jer su loše prošli sa američkim hartijama od vrednosti - pojašnjava Kovačević. Kina, napominje Kovačević, ima poslove svuda u svetu. Ali Kini je jugoistočna i centralna Evropa zanimljiva jer su veći izgledi za brži privredni rast u tom delu nego u ostalim delovima kontinenta. Kovačević, međutim, ističe da bi Srbija trebalo više da se bori za svoje firme kako bi i one učestvovale u poslovima, jer će, na primer, železnicu osim kineskih, verovatno raditi i mađarske firme. Kineski ambasador u Srbiji Džang Vanšui kaže da je Srbija dala poseban značaj saradnji s Kinom u oblasti infrastrukture i jedna je od najuspešnijih među 16 država centralne i istočne Evrope po tom pitanju.

HAIJING ZHOU, DIREKTOR „BELMAKS CENTRA“, ZA „NOVOSTI“ O KINESKO - SRPSKOM FORUMU: BEOGRAD JE CENTAR POSLOVANJA U REGIONU

DA su Kinezi veoma zainteresovani za saradnju sa Srbijom govori i činjenica da se u ponedeljak u Beogradu održava prvi kinesko-srpski biznis forum pod nazivom „Ekonomija i trgovina - šansa za razvoj“. Skup organizuje Ministarstvo trgovine Kine u saradnji sa „Belmaks centrom“, a direktor „Belmaks centra“ Haijing Zhou, u razgovoru za „Novosti“, kaže da ovaj događaj smatra veoma značjanim.

* Šta možemo da očekujemo od prvog kinesko-srpskog biznis foruma?

- Čvrsto verujemo da će ovo pomoći i unapređenju bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa između Kine i Srbije, kao i da će doprineti ukupnom poboljšanju odnosa između ove dve prijateljske zemlje. Nadamo se da će ovaj forum postati tradicija i da će „Belmaks centar“, kao jedinstveni način trgovine između dve zemlje i izuzetno pozitivan primer toga, ponovo imati priliku da bude domaćin ovog skupa. Prvi poslovni forum kojem će prisustvovati i delegacija Ministarstva trgovine Kine kao svetske privrede u ekspanziji, povećaće mogućnosti za susrete i razmenu informacija, a time i jačanje bilateralnih investicija i trgovine, kako u izvozu tako i u uvozu, što pomaže unapređenju međusobnih odnosa. S tim u vezi, Srbija kao tradicionalno prijateljska zemlja i pouzdan partner, može da posluži kao neka vrsta centra kineskog poslovanja širom regiona.

* Zbog čega je Srbija interesantna Kini, kakve sve mogućnosti pruža srpska ekonomija i srpsko tržište?

- Srbija i Kina su strateški partneri. Imamo posebnu i dugu istoriju dobrih i prosperitetnih međusobnih ekonomskih odnosa. Treba naglasiti da je kroz bilateralni Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u infrastrukturnim projektima, potpisan 2009. godine, Srbija dobila poseban status u odnosima sa Kinom, u poređenju sa drugim zemljama jugoistočne Evrope, kao i da ovo može poslužiti kao solidna osnova budućeg razvoja. Nije reč samo o projektima rekonstrukcije infrastrukture. Kvalifikovani ljudski resursi, značajna istraživanja i pilot studije, geografski položaj i slično, veoma su interesantni srednjim i malim kineskih preduzećima. Mi verujemo da ćemo uspostaviti bliži kontakt između privrednika dve zemlje, koji će im pomoći da pronađu zajedničke interese i koristi.

Izvor: novosti.rs