Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kada Kinezi idu na odmor...

Kada Kinezi idu na odmor...


Šta se dešava kada više od milijardu stanovnika Kine istovremeno dobije osam slobodnih dana?Kamile uginu od umora, vozači zbog gužvi u kolonama stignu da prošetaju pse, a vozovi prevezu čak 60 miliona putnika... Srpski i svetski mediji, pokušavaju da dočaraju atmosferu u Kini, u vreme Dana državnosti i Pra

Šta se dešava kada više od milijardu stanovnika Kine istovremeno dobije osam slobodnih dana?Kamile uginu od umora, vozači zbog gužvi u kolonama stignu da prošetaju pse, a vozovi prevezu čak 60 miliona putnika...

Srpski i svetski mediji, pokušavaju da dočaraju atmosferu u Kini, u vreme Dana državnosti i Praznika punog Meseca. Ističu da je "kineska zlatna nedelja", od 30. septembra do 7. oktobra, period kada, svake godine, najveći broj zaposlenih Kineza dobija slobodne dane. To, sada već po tradiciji, znači veliki broj turista koji pohode brojne atrakcije širom zemlje.

Srpski i svetski mediji ovako su opisali ovogodišnju "zlatnu nedelju":

30. septembar

Vlada je odlučila da ukine plaćanje putarine za auto-puteve u zemlji. Tako se na kineskim drumovima našlo čak 86 miliona ljudi, trinaest posto više u odnosu na prošlu godinu! Zabeleženi su i brojni Kinezi kako šetaju svoje pse ili igraju tenis dok čekaju u neverovatno velikim kolonama.

2. oktobar

Zabranjeni grad u Pekingu zabeležio je rekordnu dnevnu posećenost. Ovo istorijsko obeležje kinenske imperije za svega 24 sata obišlo je 182 hiljade posetilaca!

4. oktobar

Mauzolej Sun Jat Sena u Nankingu obišlo je ovog dana 215 hiljada ljudi. To je deset puta više posetilaca nego što ovaj mauzolej beleži tokom ostalih dana u godini. Da bi smanjila gužvu, vlada uvodi pravilo da sva vozila sa više od sedam sedišta mogu bez zadržavanja na rampama da se uključe odnosno isključe sa autoputa.

5. i 6. oktobar

Nekoliko kamila uginulo je od umora u oblasti Dunhuang. Turisti koji posećuju pustinjske predele u tom delu Kine imaju na raspolaganju hiljadu kamila na čijim leđima mogu obići peščane dine. Ako uzmete u obzir to da Dunhuang tokom "Zlatne nedelje" dnevno poseti osam hiljada ljudi, i činjenicu da svaka kamila može dnevno prevesti sedam putnika, pravo je čudo da brojka preminulih životinja nije veća.

7. oktobar

Tokom "zlatne nedelje" 119 izletišta u Kini posetilo je 34 miliona Kineza, što je za petinu više u odnosu na prošlu godinu!

Država je samo tokom nedelje zaradila 217 miliona evra. Domaće avio kompanije prevezle su 7,6 miliona ljudi dok je vozom putovalo 60 miliona putnika.

Izvor:serbain.cri.cn