Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kad stigne odgovor EXIM banke, počeće pregovori o detaljima

Kad stigne odgovor EXIM banke, počeće pregovori o detaljima


PODGORICA – Predstavnici crnogorske Vlade i EXIM banke još pregovaraju o modelu finansijske konstrukcije za auto-put Bar-Boljare i za sada ne raspolažu informacijom kada bi mogao da stigne odgovor kineske strane. Do dobijanja zvaničnog stava banke ne možemo davati ocjene niti detaljnije govoriti o saradnji – sa

PODGORICA – Predstavnici crnogorske Vlade i EXIM banke još pregovaraju o modelu finansijske konstrukcije za auto-put Bar-Boljare i za sada ne raspolažu informacijom kada bi mogao da stigne odgovor kineske strane. Do dobijanja zvaničnog stava banke ne možemo davati ocjene niti detaljnije govoriti o saradnji – saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.

- Za sada ne raspolažemo informacijom kada bi mogao da stigne odgovor od potencijalnog finansijera projekta izgradnje auto-puta Bar-Boljare, kineske EXIM banke, jer su u toku pregovori i razmjena informacija o modelu finansijske konstrukcije i samom auto-putu – kazali su iz Ministarstva u odgovoru na Pobjedino pitanje ima li naznaka kada bi odgovor EXIM banke mogao da stigne.

Iz ovog resora Vlade su dodali da imaju aktivnu komunikaciju sa ovom kineskom bankom koja razmatra sve aspekte izgradnje auto-puta i transakcije.

- Ministarstvo finansija ima aktivnu komunikaciju sa EXIM bankom i možemo potvrditi da specijalizovana odjeljenja te finansijske institucije razmatraju sve aspekte izgradnje auto-puta, kao i same transakcije. Međutim, do trenutka kada dobijemo zvaničan stav banke, ne možemo davati ocjene niti detaljnije govoriti o ovoj saradnji – objasnili su iz Ministarstva finansija.

Nakon što kineska banka proslijedi nacrt ugovora o finansiranju projekta, dodaju iz Ministarstva, započeće pregovori o detaljima.

- Kada Exim banka donese odluku o kreditnom aranžmanu i proslijedi nacrt ugovora o finansiranju projekta, započeće pregovori dvije strane oko definisanja svih uslova i modela saradnje i regulisanja svih obaveza između banke i crnogorske Vlade – kazali su iz Ministarstva u odgovoru na pitanje da li će banka tražiti garancije države Crne Gore za kredit i na koje detalje se još čeka odgovor kineske strane?

Kineska kompanija za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njena kćerka kompanija Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC), koja treba da izvodi radove, prvorangirane su na tenderu za gradnju auto-puta Bar-Boljare. One su za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa ponudile 809,58 miliona eura. Kineska Exim banka je ranije ponudila Vladi grejs period od pet godina na kredit sa godišnjom kamatnom stopom od dva odsto i rokom otplate od 20 godina.

Izvor: pobjeda.me