Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Josip Leko impresioniran rastućim optimizmom koji vlada u Kini

Josip Leko impresioniran rastućim optimizmom koji vlada u Kini


Predsjednik Sabora RH Josip Leko izjavio je kako je, prilikom svog nedavnog posjeta Kini bio poprilično impresioniran rastućim optimizmom među stanovništvom u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Leko je naime krajem kolovoza u Kini boravio ukupno četiri dana te je svoje dojmove podijelio u razgovoru za novinsku agen

Predsjednik Sabora RH Josip Leko izjavio je kako je, prilikom svog nedavnog posjeta Kini bio poprilično impresioniran rastućim optimizmom među stanovništvom u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Leko je naime krajem kolovoza u Kini boravio ukupno četiri dana te je svoje dojmove podijelio u razgovoru za novinsku agenciju Xinhua.

- ''Impresioniran sam svime što sam vidio u Kini, prije svega optimizmom koji raste među kineskim stanovništvom.'' - naglasio je uspoređujući ovo sa svojim prvim putovanjem u Kinu 1996.

Dodao je kako su razgovori s kineskim vođama prilikom njegova posjeta bili prijateljski te otvoreni na obje strane sa zadanim obećanjem za unaprjeđenje suradnje i jačanje bilateralnih veza na svim razinama.

Predsjednik Sabora RH izjavio je kako je jaka poslovna delegacija, uključujući predstavnike najboljih hrvatskih tvrtki vezanih uz prehrambeni te inženjerski i prometni sektor, također posjetila Kinu te se susrela s kineskim poduzetnicima iz srodnih sektora. Naglasio je kako su kineske tvrtke izrazile svoje zanimanje za investiranje u izgradnju infrastrukture u Hrvatskoj, uključujući ceste, željeznice i luke.

Leko je naglasio kako bi izravna ekonomska dobit trebala biti ostvarena u turizmu s obzirom da godišnje 100 milijuna turista iz Kine putuje svijetom, a Hrvatska je nova članica EU što Kinezima svakako olakšava posjet.

- ''Mi ćemo proširiti kinesko tržište za hrvatske proizvode.'' - dodao je.

Naglasio je kako bi Hrvatska i Kina trebale učiniti još više kako bi se promicala suradnja između Kine i jugoističnog dijela Europe, kao i EU.

- ''Hrvatska veoma cijeni kineski program inicijative Kina+16 kroz kojeg se potiče razvoj zemalja Srednje i Istočne Europe. Hrvatska će u čitavom procesu imati pozitivnu ulogu jer to vidimo kao zajednički interes. Također visoko cijenimo kinesku politiku jednakosti kada je riječ o međunarodnim odnosima te ulogu Kine u održavanju svjetskog mira i stabilnosti.'' - izjavio je predsjednik Sabora RH prilikom razgovora za novinsku agenciju Xinhua.

Leko je između ostalog pohvalio i ceremoniju zatvaranja Olimpijskih igara mladih, koje su se održale prošlog mjeseca u Nanjingu, opisavši je kao ''impresivnu i veoma dirljivu''.

- ''Vidjeli smo poruku koju je Kina željela poslati svijetu - poruku o miru i žaru kojeg nose mlađe generacije. Važno je da su mladi ljudi imali priliku razmijeniti svoja iskustva te se susresti jedni s drugima.''

Govoreći to Leko nije propustio naglasiti i kako su se dvije strane dogovorile pojačati razmjenu i suradnju u sportu.

Predsjednik Sabora RH govorio je i o svom posjetu kineskom gradu Yangzhou koji se nalazi u pokrajini Jiangsu, navodeći kako se radi o gradu čija su urbana rješenja naprosto briljantna, s čistim ulicama, širokim avenijama te lijepim zgradama.

- ''Posjetili smo Muzej Marka Pola i moram reći da je on bio mnogo poznatiji u Kini negoli u Hrvatskoj. Kina i Hrvatska imaju u Marku Polu snažnu poveznicu kroz koju imamo mogućnost promicati naše prijateljstvo i Hrvatsku kao turističko odredište u Kini.'' - dodao je Leko.

Osim navedenog muzeja, hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Sabora posjetilo je i Memorijalni centar posvećen žrtvama nemilog ratnog događaja znanog i kao Masakr u Nanjingu.

- ''Ratna povijest te patnja u regiji u Memorijalnom centru pokazana je na veoma dramatičan način. Posjetio sam i varšavski Muzej Geto te Muzej holokausta i mogu reći kako je ovaj posjet, što se emocija tiče, bio na istoj razini. Kada vidite nešto tako to zauvijek ostaje s vama te je nemoguće ne suosjećati se sa svim žrtvama.'' - naglasio je Leko.

Leko, koji je u Kini boravio nekoliko puta, i na osobnoj razini zainteresiran je za kineski razvoj u sektorima znanosti i obrazovanja kao i kulturnim razmjenama sa zemljama iz drugih dijelova svijeta.

Zaključio je kako Kina, koja se može pohvaliti s pet tisuća godina dugom povijesti i kulturnom tradicijom, ima mnogo toga za pokazati svijetu dodajući kako se očekuje da će, s obzirom na kineske mjere mirnog razvoja, ta zemlja ''dati dio vlastite kulture kako bi se ojačale veze među narodima i da se svijet učini ljepšim mjestom''.

Izvor: croatian.cri.cn