Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Još jedno vođstvo Kine – najveći je trgovac sveta

Još jedno vođstvo Kine – najveći je trgovac sveta


Kina je, prema agenciji AP, lane sasvim izvesno postala najveći trgovac sveta. Ukupna vrednost izvoza i uvoza ove zemlje lane je dostigla 3,866 biliona dolara, dok je ta vrednost u slučaju SAD iznosila 3,822 biliona. Kineska vlada to, medjutim, osporava i poziva se preliminarne podatke Svetske trgovinske organizac

Kina je, prema agenciji AP, lane sasvim izvesno postala najveći trgovac sveta. Ukupna vrednost izvoza i uvoza ove zemlje lane je dostigla 3,866 biliona dolara, dok je ta vrednost u slučaju SAD iznosila 3,822 biliona. Kineska vlada to, medjutim, osporava i poziva se preliminarne podatke Svetske trgovinske organizacije (WTO), prema kojima je lane ova zemlja zaostajala u odnosu na SAD u obimu ukupne trgovine za oko 15,6 milijardi dolara.

Kina bi, naravno, htela i u ovome da bude svetski lider (u poslednje vreme je već nakupila nekoliko svetskih prvenstava) ali, istovremeno, insistira na tome da je i dalje siromašna zemlja. Boji se svake promene statusa i tretmana koji bi mogli izazvati potražnju za akcijama radi stimulacije svetske privrede ili podstaći zahteve za ustupke u trgovini ili u klimatskoj politici. Iz tog razloga, prema mišljenju stručnjaka kojima se obratio AP, ona se boji pozicije najvećeg trgovca na svetu i odbacuje ga.

Mislim da su u pitanju bojazan Ministarstva trgovine da bi ovo prvenstvo moglo biti argument zapadnim zemljama da Kina ne ispunjava obaveze u pogledu održavanja ravnoteže svetske ekonomike, smatra analitičatr firme IHS Global Insajt (Insight) Sien-fang Žen.

Kina je uspela da samo za pet godina, otkad je postala druga trgovinska sila sveta, pretekne SAD i postane glavni trgovački partner većine zemalja sveta, uključujući tu čak i bliske američke saveznike kao što su Južna Koreja i Australija. Prema analizi AP, 2006. su SAD bile najveći trgovinski partner za 127 zemlja sveta, a Kina 70 zemalja, Godine 2011. Su se pozicije promenile pa je Kina glavni partner za 124, a SAD za 76 zemalja.

Trgovina je posebno osetljiva tema usled strahovanja od mogućeg globalnog usporavanja. Trgovinski partneri, takođe, okrivljuju Peking da ugrožava oživljavanje posle krize iz 2008. barijerama koje postavlja za stupanje na svoje tržište. Niz kineskih trgovinskih partnera žali se i dalje na potcenjeni kurs juana koji daje kineskim prozvodimanepoštene prednosti na svetskom tržištu.

Kina u zvaničnom stastitičkom izveštaju navodi da je lane imala višak u spoljno-trgovinskoj razmeni od 231 miliajrde dolara, pri izvozu od 2,049 biliona i uvozu od 1,818 biliona dolara. Izvoz iz SAD je iznopsio 1,547 biliona, a uvoz 2,335 biliona, što znači da je deficit iznosio 788 milijardi dolara.

Kinesko ministarstvo trgovine upozorava, medjutim, da su prema metodologiji WTO ovi podaci drugačiji i da je Kina i dalje broj dva. WTO, inače, treba da objavi konačne svoje brojke o svetskoj trgovini početkom marta. Takođe, i neki drugi komentatori upozoravaju da podaci o trgovini Kine ne moraju biti tačni jer ima preduzeća koja ne prijvaljuju tačne podatke o izvozu ili uvozu kako bi izbegli poreze ili dobili premije.

U poslednjih deset godina Kina je pretekla SAD i postala najveće svetsko tržište za automobile i mobilne telefone, najveći je proizvođač uglja, čelika, brodova... Još 2009. Kina je istisla Japan s pozicije druge najveće svetske ekonomije. Kina je postala i najveći svetski potrošač energije i najveći emitent u atmosferu štetnih gasova koji izazivaju najveće klimatske promene. Kao zemlja u razvoju, Kina, međutim, ne mora da ispunjava emisione limite, utvrđene tzv Kjotskim protokolom čiji je cilj da se zaustave ili bar ublaže klimatske promene.

Izvor: balkanmagazin.net