Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Joksimović i Đurić na sastanku sa Komunističkom partijom Kine i strankama Centralne i istočne Evrope


Jadranka Joksimović na Političkom dijalogu Komunističke partije Kine (KPK) i različitih stranaka zemalja Centralne i Istočne Evrope

Političko poverenje i dijalog važni su za realizovanje velikih projekata koji doprinose razvoju Srbije i celog regiona Centralne i Istočne Evrope (CIE), a kroz saradnju sa Kinom i drugim zemljama tog regiona upravo pokazujemo da je naša budućnost u razvoju, poručila je danas internacionalna sekretarka SNS Jadranka Joksimović u Budimpešti.

Joksimović je učestvovala na Političkom dijalogu Komunističke partije Kine (KPK) i različitih stranaka zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), gde se obratila na panelu posvećenom unapređenju razvojnih strategija u okviru mehanizma saradnje Kine i zemalja CIE "16 + 1".

Jadranka Joksimović na Političkom dijalogu Komunističke partije Kine (KPK) i različitih stranaka zemalja Centralne i Istočne Evrope Ona je istakla da je današnji sastanak politički nastavak i priprema za predstojeći samit zemalja "16 + 1", ali po prvi put na međupartijskom nivou, što je, kako je rekla, veoma dobro, jer su političko poverenje i politički dijalog koji se uspostavlja, pođednako važni za realizovanje velikih projekata koji će doprineti razvoju Srbije, ali i celog regiona Centralne i Istočne Evrope.

Ukazavši da se veoma često u javnosti poteže pitanje koliko saradnja Srbije sa Kinom i drugim vanevropskim partnerima opterećuje naš evropski put, Joksimović je naglasila da to nije tačno, jer kao zemlja kandidat za članstvo u EU Srbija zahvaljujući toj saradnji postiže veći stepen stabilnosti i razvoja koji treba da nas pripremi da budemo još bolja članica EU.

Pored postojećih velikih kineskih investicija, izgradnje pruge Beograd - Budimpešta, ulagnja u Železaru, i drugih, saradnja sa Kinom može samo nam da pomogne na putu evropskih integracija, ali i da doprinese stabilnosti regiona i same EU, istakla je Joksimović.

Potpredsednik naprednjaka Marko Đurić istakao je da je otvaranje Srbije prema Kini vitalni interes naše zemlje i dodao da SNS snažno podržava izgradnju novog puta svile i jačanje sradanje zemalja CIE sa Kinom.

U tome, kako je rekao, vidimo našu ekonomsku šansu i političku šansu.

- Kao članovi SNS posebno smo ponosni na činjenicu da lični odnosi predsednika vlade Aleksandra Vučića i Si Đinpigna i Li Kećijanga danas predstavljaju kičmu saradnje Srbije i Kine, što smo i čuli u razgovorima sa članovima Centralnog komiteta i Politbiroa Komunističke partije Kine", rekao je Đurić koji je i direktor Kancelarije za KiM.

On je dodao da današnji sastanak prilika da od predstavnika Kine čuju i nauče nešto o načinima upravljanja partijom i uticaja na državne odluke, ali i o tome kako su u Kini došli do privrednog rasta, koji je danas u najkonkurentnijim granama - High teć-u, IT-u i obrazovanju 13 odsto.

Izvor: blic.rs