Uvoz iz Kine
email adresa

09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Jezik spaja svetove

Ambasador NR Kine Džang Vansjue kaže da je za dobru saradnju potrebno da što veći broj mladih poznaje kineski, odnosno, srpski jezik i kulturu. U Srbiji svake godine kineski upiše oko 40 studenata, a kurseve pohađa više od 200 polaznika. Za dobru saradnju je potrebno da što više mladih poznaje kineski, odno
Jezik spaja svetove
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.
Kategorija: Vesti iz arhive

Ambasador NR Kine Džang Vansjue kaže da je za dobru saradnju potrebno da što veći broj mladih poznaje kineski, odnosno, srpski jezik i kulturu. U Srbiji svake godine kineski upiše oko 40 studenata, a kurseve pohađa više od 200 polaznika.

Za dobru saradnju je potrebno da što više mladih poznaje kineski, odnosno srpski jezik i kulturu, rekao je ambasador NR Kine u Srbiji Džang Vansjue. U Srbiji svake godine kineski upiše oko 40 studenata, a kurseve pohađa više od 200 polaznika.

Kinesko i srpsko ministarstvo prosvete, Univerzitet u Beogradu, Filološki fakultet i institut Konfučije organizovali su dvodnevni međunarodni naučni skup pod nazivom "Širenje kineskog jezika i kulture".

Unverzitet u Beogradu sarađuje sa 15 kineskih univerziteta, a u 30 naših škola kineski predavači drže nastavu kineskog jezika.

Ideja je da se u našoj sredini, naučnoj, a i široj javnosti, predstavi značaj jedne civilizacije i jezika koji će, po mnogim procenama, u ovom veku imati veoma značajnu ulogu. Tako su tu, osim naših, i sinolozi iz Švajcarske, Rusije, Francuske, Slovenije, Bugarske i Kine.

Kinezima srpska književnost nije nepoznanica, objašnjava profesor na Kineskom univerzitetu za komunikacije i medije Pan Džang Mi.

"U Kini postoji književni časopis koji se zove Svetska književnost, tako da su mnoga dela srpskih književnika prevedena i objavljena u tom časopisu", rekao je Pan Džang Mi.

Direktor Instituta Konfučije, profesor Radoslav Pušić smatra da ineresovanje za jednu kulturu i jedan jezik "idu sa ekonomskom snagom i političkim uticajem te zemlje".

U Pekingu je otvorena katedra za srpski jezik i književnost, a u Harbinu centar za srpski jezik, koji će prerasti u katedru. Kod nas svake godine kineski upiše oko 40 studenata, a kurseve pohađa više od 200 polaznika.

"Video sam da je kineska strana izuzetno zadovoljna prijemom kineskog jezika od naših obrazovnih institucija, da postoji želja i đaka i roditelja da se jezik uči, što mislim da je za nas dobro", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.

Ambasador NR Kine u Srbiji Džang Vansjue kaže da je za dobru saradnju potrebno da što veći broj mladih poznaje kineski, odnosno srpski jezik i kulturu.

"I zato treba otvarati nove mogućnosti da odlaze u Kinu, ali i mladima iz Kine da dolaze u Srbiju", objašnjava ambasador.

Konferencija je bitna ne samo za našu zemlju, nego i za region, kažu sinolozi, jer naučnih skupova ovakvog tipa u regionu nema.

Izvor: rts.rs