Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Jezik spaja svetove

Jezik spaja svetove


Ambasador NR Kine Džang Vansjue kaže da je za dobru saradnju potrebno da što veći broj mladih poznaje kineski, odnosno, srpski jezik i kulturu. U Srbiji svake godine kineski upiše oko 40 studenata, a kurseve pohađa više od 200 polaznika. Za dobru saradnju je potrebno da što više mladih poznaje kineski, odno

Ambasador NR Kine Džang Vansjue kaže da je za dobru saradnju potrebno da što veći broj mladih poznaje kineski, odnosno, srpski jezik i kulturu. U Srbiji svake godine kineski upiše oko 40 studenata, a kurseve pohađa više od 200 polaznika.

Za dobru saradnju je potrebno da što više mladih poznaje kineski, odnosno srpski jezik i kulturu, rekao je ambasador NR Kine u Srbiji Džang Vansjue. U Srbiji svake godine kineski upiše oko 40 studenata, a kurseve pohađa više od 200 polaznika.

Kinesko i srpsko ministarstvo prosvete, Univerzitet u Beogradu, Filološki fakultet i institut Konfučije organizovali su dvodnevni međunarodni naučni skup pod nazivom "Širenje kineskog jezika i kulture".

Unverzitet u Beogradu sarađuje sa 15 kineskih univerziteta, a u 30 naših škola kineski predavači drže nastavu kineskog jezika.

Ideja je da se u našoj sredini, naučnoj, a i široj javnosti, predstavi značaj jedne civilizacije i jezika koji će, po mnogim procenama, u ovom veku imati veoma značajnu ulogu. Tako su tu, osim naših, i sinolozi iz Švajcarske, Rusije, Francuske, Slovenije, Bugarske i Kine.

Kinezima srpska književnost nije nepoznanica, objašnjava profesor na Kineskom univerzitetu za komunikacije i medije Pan Džang Mi.

"U Kini postoji književni časopis koji se zove Svetska književnost, tako da su mnoga dela srpskih književnika prevedena i objavljena u tom časopisu", rekao je Pan Džang Mi.

Direktor Instituta Konfučije, profesor Radoslav Pušić smatra da ineresovanje za jednu kulturu i jedan jezik "idu sa ekonomskom snagom i političkim uticajem te zemlje".

U Pekingu je otvorena katedra za srpski jezik i književnost, a u Harbinu centar za srpski jezik, koji će prerasti u katedru. Kod nas svake godine kineski upiše oko 40 studenata, a kurseve pohađa više od 200 polaznika.

"Video sam da je kineska strana izuzetno zadovoljna prijemom kineskog jezika od naših obrazovnih institucija, da postoji želja i đaka i roditelja da se jezik uči, što mislim da je za nas dobro", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.

Ambasador NR Kine u Srbiji Džang Vansjue kaže da je za dobru saradnju potrebno da što veći broj mladih poznaje kineski, odnosno srpski jezik i kulturu.

"I zato treba otvarati nove mogućnosti da odlaze u Kinu, ali i mladima iz Kine da dolaze u Srbiju", objašnjava ambasador.

Konferencija je bitna ne samo za našu zemlju, nego i za region, kažu sinolozi, jer naučnih skupova ovakvog tipa u regionu nema.

Izvor: rts.rs