Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Jeremić u Kini o održivom razvoju


Beograd/Peking -- Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić je u Pekingu govorio na Visokom simpozijumu instituta iz Kine i istočne Evrope. Ovaj skup je sazvan kao nastavak Samita premijera Kine i 16 zemalja istočne Evrope, koji je pre mesec dana održan u Bukureštu. Obraćaju

Beograd/Peking -- Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić je u Pekingu govorio na Visokom simpozijumu instituta iz Kine i istočne Evrope.

Ovaj skup je sazvan kao nastavak Samita premijera Kine i 16 zemalja istočne Evrope, koji je pre mesec dana održan u Bukureštu.

Obraćajući se konferenciji, na kojoj su učestvovali državni funkcioneri, istraživači, kao i lideri civilnog sektora, Jeremić je istakao da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima jedna od najkonsekventnijih odluka koju jedan politički lider iz ovog dela Evrope može da donese, jeste odluka da otvori privredu svoje zemlje za strateške investicije iz Kine.

Jeremić je naglasio da treba imati u vidu činjenicu da ekonomska saradnja unutar evropskog prostora nije dovoljna da se obezbedi izlazak iz krize, kao ni stabilan i održivi razvoj država centralne i istočne Evrope.

Predsednik CIRSD je apelovao da se među kriterijume za investiranje u zajedničke projekte uvrsti i njihova kompatiblilnost sa globalnim ciljevima održivog razvoja koji će predstavljati okosnicu nove razvojne strategije UN koja stupa na snagu 2015. godine.

Tokom boravka u Kini, Jeremić se sastao i sa zamenikom ministra spoljnih poslova Kine Li Baodongom, kao i sa državnim savetnikom za međunarodne odnose Jang Džičijem.

Članovi delegacije CIRSDa, koju pored Jeremića, čine i izvršni direktor Zdravko Ponoš, kao i viši savetnik Damjan Krnjević, posetili su Kinesku akademiju državne uprave, gde je predsedniku CIRSD-a uručena titula počasnog savetnika ove institucije.

Izvor: b92.net