Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

JDP u Kini

JDP u Kini


Jugoslovensko dramsko pozorište će učestvovati na Internacionalnom festivalu Pekinškog narodnog umetničkog pozorišta 14, 15. i 16. avgusta sa Molijerovim Uobraženim bolesnikom u režiji Jagoša Markovića

Jugoslovensko dramsko pozorište će učestvovati na Internacionalnom festivalu Pekinškog narodnog umetničkog pozorišta 14, 15. i 16. avgusta sa Molijerovim Uobraženim bolesnikom u režiji Jagoša Markovića. JDP će gostovati u KiniDirektorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović istakla je da je ova poseta rezultat saradnje za koju su se kineske kolege odlučile pre dva meseca, tokom posete beogradskim institucijama kulture.

“Na predstojećem festivalu, koji se u Pekingu održava od 10. do 18. avgusta odigraćemo tri predstave Molijerovog Uobraženog bolesnika u režiji Jagoša Markovića. Veoma smo zadovoljni jer se saradnja sa Kinom na kulturnom nivou  proširuje, o čemu dovoljno govori i podatak da smo pozvani da gostujemo i 2016. godine, sa još dve predstave. Svi smo veoma uzbuđeni,  jer nas tamo očekuje da prezentujemo kako JDP tako i Grad Beograd, koji je naš osnivač. Ovo je inače i prvo zvanično gostovanje nekog srpskog pozorišta u Kini i zato osećamo posebnu odgovornost da, kao pozorište sa dugom tradicijom, opravdamo očekivanja publike glavnog grada Kine”,  istakla je Tamara Vučković Manojlović.

Pekinško narodno umetničko pozorište osnovao je najznačajniji kineski dramski pisac XX veka (prozvan kineskim Ibzenom) Cao Yu 1952. godine.  Pozorište neguje dramski repertoar, domaću i svetsku klasiku a razvijen je i poseban stil glume. Osamdesetih godina pozorište je angažovalo grupu mladih umetnika i promenilo stil i repertoar a prvi put se otvorilo i za gostovanja u evropskim pozorišnim centrima. Pekiško narodno umetničko pozorište posebno neguje kineski kulturni identitet. Ima tri scene, poseduje bogatu zbirku teatralija, organizuje edukativne programe, izložbe i sl.

 

Izvor: jdp.rs