Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Jačanje odnosa Srbije i Kine

Jačanje odnosa Srbije i Kine


Srbija i Kina imaju izuzetno razvijene političke, prijateljske i ekonomske odnose koji još više treba da jačaju, složili su se predsednik parlamenta Nebojša Stefanović i potpredsednica Svekineske narodne političke konsultativne konvencije Žan Rongming. Premijer Srbije Ivice i delegacija Svekineske narodne po

Srbija i Kina imaju izuzetno razvijene političke, prijateljske i ekonomske odnose koji još više treba da jačaju, složili su se predsednik parlamenta Nebojša Stefanović i potpredsednica Svekineske narodne političke konsultativne konvencije Žan Rongming. Premijer Srbije Ivice i delegacija Svekineske narodne političke konsultativne konferencije na današnjem sastanku zaključili da postoji veliko interesovanje kineskih partnera za ulaganja u Srbiji.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i potpredsednica Svekineske narodne političke konsultativne konvencije Žan Rongming složili su se da Srbija i Kina imaju izuzetno razvijene političke, prijateljske i ekonomske odnose koji još više treba da jačaju, uz poruku da kineska vlada aktivno podržava svoja preduzeća da dolaze u Srbiju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u parlamentu, Stefanović je rekao da je Kina jedan od najznačajnijih i najvećih prijatelja koje Srbija ima i da je želja da se ojača parlamentarna saradnja i pojačaju mogućnosti za ekonomsku saradnju, jer je Kina jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije. "Razgovarali smo o tome da Kina, koja ima investicije u Srbiji, razmisli o ohrabrivanju budućih investitora i kompanija u Kini da nastave da investiraju u našu zemlju", naveo je Stefanović. "Takođe, veoma smo zahvalni Kini na njenoj doslednoj podršci i odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i naših nacionalnih interesa posebno vezanih za Kosovo i Metohiju", istakao je Stefanović.

Gošća iz Kine je navela da obe strane žele da rade na još većem jačanju bilateralne, a posebno parlamentarne i ekonomske saradnje. Rongming je navela da Srbija poklanja veliku pažnju odnosima sa Kinom i dosledno daje podršku "politici jedne Kine" i dodala da Kina takođe pridaje veliki značaj odnosima sa Srbijom. Ona je istakla da je u razgovorima sa zadovoljstvom konstatovano da je počela izgradnja mosta Zemun-Borča, kao i da je počeo projekat elektrane "Kostolac", i podvukla da kineski premijer smatra da je most Zemun-Borča simbolički projekat između Kine i Srbije. "Kineska vlada aktivno podržava svoja preduzeća da dolaze u Srbiju radi ispitivanja tržišta i ispitivanja mogućnosti investiranja a takođe i svoje turiste ohrabruje da posete Srbiju", napmenula je Rongming. Potpredsednica svekineske konvencije odnosno gornjeg doma kineskog parlamenta je navela da i oni podržavaju jačanje međusobnog političkog poverenja i prijateljstva između dva naroda i takođe pruža podršku ekonomskoj saradnji dve zemlje i ohrabruje svoje preduzetnike i turiste da što više dolaze u Srbiju.

Izvor:rst.rs