Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Jača privredna saradnja kineske provincije Hebej i Beograd

Jača privredna saradnja kineske provincije Hebej i Beograd


BEOGRAD - Državno-privredna delegacija kineske provincije Hebej posetila je danas Privrednu komoru Beograda, a dve strane su se složile da je potrebno odrediti konkretne projekte na kojima će se zajednički raditi.

BEOGRAD - Državno-privredna delegacija kineske provincije Hebej posetila je danas Privrednu komoru Beograda, a dve strane su se složile da je potrebno odrediti konkretne projekte na kojima će se zajednički raditi.

Većina članova delegacije Hebeja, koju je predvodio zamenik guvernera ove provincije Đijehui Džang, predstavnici su najveće kompanije u toj provinciji Hebejske korporacije za gvožđe i čelik i najavili su da će posetiti i Železaru Smederevo.

Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić rekao je da je ovo jedan u nizu sastanaka privrednika Hebeja i Beograda i najavio odlazak srpske privredne delegacije za desetak dana u Hebej na skup pod nazivom Dan investicija i saradnje koji će se održati 18. maja u glavnom gradu ove provincije.

"Ovom posetom želimo da utvrdimo sasvim konkretne projekte koji će kineski partneri raditi sa našim preduzećima", rekao je Miletić, saopšteno je iz Privredne komore Beograda.

On je istakao da je to je najkvalitetniji vid saradnje jer se ne radi o klasičnim kreditnim linijama, nego o značajnim aranžmanama sa streteškim partnerima koji podrazumevaju i tranfer tehnologija i ulaganja koja su potrebna srpskoj privredi.

Zamenik guvernera u vladi provincije Hebej Đijehui Džang podsetio je da Kina i Srbija imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose u svim oblastima.

Kroz saradnju sa Privrednom komorom Beograda razvijamo ekonomske veze putem dugoročnih projekata, naveo je Džang.

"Mi želimo kroz konkretne pojekte da produbimo sveobuhvatnu saradnju između naše dve zemlje i postavljamo dobar temelj za buduće odnose. Da bismo ostvarili ovaj strateški cilj potrebna nam je pomoć lokalnih instutucija, a kao institucija beogradska komora je most i spona u odnosima Kine i Srbije", istakao je Džang.

Želimo lakše da dođemo do lokacija za investiranje kineskih kompanija u Srbiji i bez muke dođemo do lokalnih partnera i realizujemo zajedničke projekte i upravo zato pokrajinska vlada Hebeja pridaje veliku važnost saradnji sa Privrednom komorom Beograda, rekao je Džang.

Na plenarnom sastanku srpskih i kineskih privrednika iza koga su usledili pojedninačni poslovni razgovori predstavljeni su privredni kapaciteti i potencijali Srbije i provincije Hebej.

Hebej je primorska pokrajina na severu Kine koja se prostire na površini od 188.000 kvadratnih kilometara i ima 73,8 miliona stanovnika. To je kolevka kineske civilizacije i ima specifičan geografski položaj.

Tri stuba hebejske privrede su proizvodnja čelika, cementa i stakla, ali se sve više razvijaju i nove tehnologije i industrije, a postojeća postrojenja modernizuju.

U Hebeju se proizvodi jedna četvrtina kineske proizvodnje i jedna devetina ukupne svetske proizvodnje čelika. Prošle godine u provinciji je proizvedeno 185 miliona tona čelika, a železare su modernizovane i uvedeni su ekološki standardi u proizvodnju.

Izvor: tanjug.rs