Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Izložba „Srdačni Sečuan, šaputanje cvijeća na Putu svile“

Izložba „Srdačni Sečuan, šaputanje cvijeća na Putu svile“


U petak 08. maja u budvanskoj Modernoj galeriji u 19 časova biće otvorena izložba slika pod nazivom „Srdačni Sečuan, šaputanje cvijeća na Putu svile“. Izložba je realizovana u saradnji sa Ambasadom Republike Kine u Crnoj Gori i Muzeja pokrajine Sečuan. Na izložbi će biti izloženo 80 slika tri umjetnika

U petak 08. maja u budvanskoj Modernoj galeriji u 19 časova biće otvorena izložba slika pod nazivom „Srdačni Sečuan, šaputanje cvijeća na Putu svile“. Izložba je realizovana u saradnji sa Ambasadom Republike Kine u Crnoj Gori i Muzeja pokrajine Sečuan. Na izložbi će biti izloženo 80 slika tri umjetnika Wu Ruifeng, Liu Zhongliang i Fan Ruyu, a nakon ceremonije otvaranja izložbe dva umjetnika će kaligrafskom tehnikom oslikavati svilu.

Opširnije u prilogu Milijane Mijušković, koja je razgovara sa PR JU Muzeji i galerije Danijelom Božović:

...”Danas, sa proljećnom toplinom i blagim povjetarcem, zemlja Sečuana njedri raskošne cvjetove. Mastilom i bojama, sečuanski umjetnici slave svoj prelijepi rodni grad na slikama. Sva njihova djela izražavaju umjetničku strast na poseban način: hitrim i blagim potezima četkicom, koristeći mastilo sa bezgraničnim duhom, tvoreći slike da bi izrazili svoje srce, koristeći boje da bi oslikali svoje zamisli. Njihove emocije i osjećanja su živopisno izložena između papira i četkice. Slikanjem, oni trenutno grade novi Put svile kako bi nastavili zamisao predaka i prenijeli cijelom svijetu poruku harmonije, civilizacije i prijateljstva u srdačnijem i temeljnijem duhu.”

Izložbu će otvoriti gradonačelnik Opštine Budva Lazar Rađenović, a publici će se obratiti i Ambasador Republike Kine u Crnoj Gori Njegova ekselencija Cui Dživei.


Biografije umjetnika

Wu Ruifeng, kurtoazno ime Zihai, rođen je u gradu Čengdu u Sečuanu 1971. godine. Više od 20 godina iskustva u bavljenju likovnom umjetnošću donijelo mu je mnoga zvanja - član je Komisije za kaligrafiju i likovnu umjetnost Kine, zamjenik generalnog sekretara Instituta za kaligrafiju i likovnu umjetnost opštinske političke konsultativne konferencije Čengdua i glavni slikar umjetničkog centra Sečuan-Čongćing. Pored toga, više od 100 njegovih radova objavljeno je u mnogim uticajnim novinama i magazinima, uključujući Rongbao Study, People's Daily, China Civil Aviation, Chengdu Economic Daily i West China Metropolis Daily... Aprila 2009. godine inicirao je svoju samostalnu izložbu. U novembru 2010. godine, predstavljao je kao slikar Kontinentalnu Kinu na festivalu pod nazivom Harmonija Kontinentalne Kine i Tajvana sa zadatkom da naslika Stotinu cvjetova i stotinu ptica u blagostanju. Početkom 2011. godine, neka od njegovih djela su objavljena u časopisu Ronbao Study --- Zbirka kineskih slika po izboru kritike iz 2010. godine. U oktobru 2013. godine, na proslavi 120-godišnjice rođenja Mao Ce Tunga održanoj u Velikoj dvorani naroda - predstavio se slikajući djelo pod nazivom Harmonija vremena blagostanja, koje je u zbirku uvrstio Kineski međunarodni centar za kulturnu komunikaciju. Neka od njegovih drugih remek djela poklanja vlada kao poklon Pokrajine gostima iz inostranstva.


Wu Ruifeng je izvanredno ovladao slobodnim stilom slikanja biljaka i ptica, polu umjetničkim slikama prirodnih pejzaža. Na njegovim slikama dominiraju duh prirode, duboka konotativnost i razuzdana osjećanja. Takođe, on posebno poznaje tradicionalnu kinesku kaligrafiju zasnovanu na mastilu i platnu, što čini da njegova djela izazivaju osjećanje blage svježine, a ponekad i bezgranične slobode, što konačno doprinosi formiranju njegovog poetskog stila u slikarstvu.

Liu Zhongliang, učenik Dafeng škole, rođen je 1951. godine. Slika prirodne pejzaže, a vješt je i u kineskom umjetničkom crtežu i ilustraciji. Trenutno je angažovan kao profesor fakultativnog slikanja na Kineskoj umjetničkoj akademiji, sadašnji je zamjenik predsjednika Kineskog instituta za izučavanje kaligrafije i slikarstva i glavni je slikar umjetičkog centra Sečuan-Čongćing. Njegova djela su često izložena i sakupljana od strane muzeja, Komiteta kineske političke konsultativne konferencije i fondacije Song Ćingling iz Pekinga. Pored toga, djela su mu objavljena u časopisu Rongbao Study --- Zbirka kineskih slika iz 2010. godine po izboru kritike i Rongbao study 2013. godine, koji predstavljaju najvažnije nacionalne časopise iz oblasti umjetnosti.
Liu Zhongliang je obrazovan u oblasti kineskog umjetničkog crteža i ilustracije koje je usvojio iz pejzažnog slikarstva, stoga se slobodno može nazvati predstavnikom savremenog umjetničkog crteža i ilustracije u pejzažnom slikarstvu. Njegova djela su uvijek klasična, ilustrovana, svježa, umirujuća, slobodna, promišljena, elegantna i inovativna. U smislu odabira boja, oslonio se na teoriju predaka o zelenoj boji kao osnovi, koja izaziva osjećaj blage i elegantne akademske atmosfere. U njegovom slikarstvu možemo vidjeti kombinaciju širine, veličine, i fleksibilnosti prirode, kao i njegove namjere da spoji taoizam, budizam, konfučijanizam i harmoniju između čovjeka i prirode.

Fan Ruyu rođen je u gradu Nejđang u pokrajini Sečuan 1947. Fan Ruyu se studiozno počeo baviti slikanjem 1963. Sada je Fan Ruyu savjetnik u Spomen domu Zhang Daqian, istraživač u sečuanskom istraživačkom centru Zhang Daqian, član je Instituta za identifikaciju slika Zhanga Daqiana iz grada Nejđanga u Sečuanu i potpredsjednik Udruženja za istraživanje umjetnosti Zhanga Daqiana iz Hong Konga.

Izvor: rtvbudva.me