Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Izložba slavnog crnogorskog umjetnika Voja Stanića otvorena je u Pekingu

Izložba slavnog crnogorskog umjetnika Voja Stanića otvorena je u Pekingu


PEKING – Izložba slika „Jedrenje na snovima“ slavnog crnogorskog umjetnika Voja Stanića otvorena je danas (28. septembar) u Pekingu, u Muzeju umjetnosti Kineskog milenijumskog spomenika (China Millenium Monument – Bejing World Art Museum). Izložbu je otvorio ambasador Crne Gore u Kini Branko Perović. U

PEKING – Izložba slika „Jedrenje na snovima“ slavnog crnogorskog umjetnika Voja Stanića otvorena je danas (28. septembar) u Pekingu, u Muzeju umjetnosti Kineskog milenijumskog spomenika (China Millenium Monument – Bejing World Art Museum).

Izložbu je otvorio ambasador Crne Gore u Kini Branko Perović. U ime domaćina publici se obratio zamjenik generalnog direktora Biroa za međunarodne odnose Ministarstva kulture Narodne republike Kine Xie Jinying. On je istakao da je ova izložba ključni događaj u kinesko-crnogorskoj kulturnoj razmjeni. Izložba prikazuje umjetnička djela Voja Stanića, poznatog crnogorskog umjetnika, koja nam iz jedinstvene perspektive prezentuje izvanredne aspekte kulture Crne Gore. Verujem da će ova izložba otvoriti još jedan prozor za nas kako bi stekli uvid u savremene slike i umjetnost Crne Gore – kazao je Jinying.

Živi i jedri u snovima

Na ižložbi je predstavljeno 46 radova iz opusa Voja Stanića.

- Crna Gora je poznata po plejadama izvanrednih slikara na čija je djela ponosna, a koji su svojim stvaralaštvom ostavili trajan pečat u našoj kulturnoj baštini i postali poznati nadaleko, izvan Crne Gore. Vojo Stanić je u samom vrhu te plejade. Ono što čini posebnim djelo Voja Stanića je njegova stalna zagledanost u naše živote. On to čini kao neko ko kroz prozor svoga života, zagledan u more, živi i jedri u snovima. Svojim i našim – istakao je ambasador Branko Perović.

On je podsjetio da su o Vojovoj slikarskoj veličini govorili brojni ugledni likovni kritičari, povodom njegovih izložbi u najvećim metropolama svijeta. S ponosom tom nizu gradova, ovom izložbom dodajemo i Peking, kulturnu metropolu svijeta. Poslije Bijenala u Veneciji, Njujorka, Londona, Moskve, Dubaia i Rima, evo Voja Stanića danas i pred vama – rekao je ambasador Perović.

Pečat Mediterana

Sa njegovim slikama, kako je kazao, donijet je i dio Crne Gore, viđene očima ovog sjajnog umjetnika, koje nose pečat mediteranske kulture, prepune duha, svjetlosti i boja našeg zavičaja. Perović je istakao da mu je veoma žao što Vojo Stanić, što zbog godina što zbog bola za nedavno preminulom suprugom, sa kojom je proveo skoro 60 godina zajedničkog života, nije došao u Peking.

- Iako je sporazum o saradnji dopustio mogućnost da se ova izložba danas nađe pred vama, ipak, najviše zasluga da se to dogodi pripada galeristi ovog vrsnog umjetnika, izvršnom producentu izložbe Gaju Vojvodiću, koga posebno pozdravljam, kao i naše prijatelje iz China International Exhibition Agency of China Arts and Entertainment Group, koji su zajedno najviše zaslužni što smo se okupili ovim povodom – kazao je Perović.

Izložba radova Voja Stanića 12. oktobra biće otvorena u Šangaju u Umjetničkoj galeriji Lju Haisu. Postavke su organizovane pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Narodne Republike Kine i Ministarstva kulture Crne Gore.

Izvor: pobjeda.me