Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Izgradnja puteva i pruga kroz koncesije

Izgradnja puteva i pruga kroz koncesije


Srbija će se pri izgradnji puteva i pruga sve više okretati koncesijama i javno-privatnom partnerstvu, najavljuje državni sekretar Ministarstva saobraćaja Srbije Miodrag Poledica. Rizik projekta biće prebačen na koncesionare da se ne bi desilo isto što i na "Koridoru 10", gde je izvođač radova bankrotirao, rek

Srbija će se pri izgradnji puteva i pruga sve više okretati koncesijama i javno-privatnom partnerstvu, najavljuje državni sekretar Ministarstva saobraćaja Srbije Miodrag Poledica. Rizik projekta biće prebačen na koncesionare da se ne bi desilo isto što i na "Koridoru 10", gde je izvođač radova bankrotirao, rekao je Poledica.

Miodrag Poledica

Na otvaranju regionalne konferencije "Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona" Miodrag Poledica je rekao da će se deo takozvanog "Koridora 11" kroz Srbiju, najverovatnije da se gradi kroz koncesiju, a najigledniji partenri su preduzeća iz Kine.

Cilj konferencije je da se ukaže značaj i napredak regionalnih transportnih strategija. Po njegovim rečima, kompletan rizik projekta biće prebačen na koncesionare da se ne bi desilo isto što i na "Koridoru 10", gde je izvođač radova bankrotirao.

Poledica je rekao da se pregovara da se deonica takozvanog "Koridora 11" Beograd-Požega gradi uz koncesiju. Još nije rešeno kako bi se gradila deonica od Požege do Boljara na granici s Crnom Gorom, koja je veoma kompleksna i zahteva velike investicije, ali i za nju ima zainteresovanih kompanija.

Poledica je rekao da je Crna Gora već već ušla u aranžman sa kineskim kompanijama za deonicu 40 kilometara autoputa na "Koridoru 11", za 800 miliona evra. Nije mogao da precizira rok izgradnje auto-puta od Beograda ka Crnoj Gori.

Poledica je rekao i da su kompanija iz Italije, zbog poslovanja u Rumuniji zainteresovane za izgradnju autoputa kroz Srbiju od Rumunije ka Italiji.

Pomoćnik ministra saobraćaja Crne Gore Rešad Nuhodžić rekao je da Crna Gora pregovara s kineskom "Eksim bankom" o finasiranju deonice Bar-Boljare i da je već potpisan ugovor sa jednom kineskom kompanijom o izgradnji projektne dokumentacije.

Dodao je da bi rekonstrukcija pruge Beograd-Bar kroz Crnu Goru trebalo da se završi do 2020. godine pošto je 50 odsto posla već završeno jer se na tome radi već godinama, u šta je uloženo 150 miliona evra.

Izvor: rts.rs