Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Izgradnja bloka b3 u kostolcu čeka „zeleno svetlo“ iz kine

Izgradnja bloka b3 u kostolcu čeka „zeleno svetlo“ iz kine


Blok B1 u TE „Kostolac B“, čija je revitalizacija deo projekata Prve faze međunarodnog kreditnog aranžmana sa Kinom od 1. decembra treba da počne sa proizvodnjom električne energije. Naš zadatak je da u zimu uđemo sa svim proizvodnim kapacitetima i da Kostolac sa svojih 1.000 MW da pun doprinos zimskoj proiz

Blok B1 u TE „Kostolac B“, čija je revitalizacija deo projekata Prve faze međunarodnog kreditnog aranžmana sa Kinom od 1. decembra treba da počne sa proizvodnjom električne energije. Naš zadatak je da u zimu uđemo sa svim proizvodnim kapacitetima i da Kostolac sa svojih 1.000 MW da pun doprinos zimskoj proizvodnji električne energije, ističe direktor TE KO „Kostolac“ Dragan Jovanović. Za gradnju Bloka B3 - koji će biti prvi novoizgrađeni energetski objekat veće snage u Srbiji posle tri decenije, predviđenu Drugom fazom međunarodnog kreditnog aranžmana EPS-a sa Kinom, postupak odobravanja zajma kod kineske državne Eksim banke je još uvek u toku.

Očekujemo da u planiranom terminu za realizaciju projekata iz Prve faze međunarodnog kreditnog aranžmana sa Kinom 1. decembra na elektroenergetsku mrežu bude sinhornizovan termoblok B1 Termoelektrane "Kostolac B". Kompletna revitalizacija sa modernizacijom bloka B1 i sa njegovim izvođenjem na punu snagu, odnosno na rad sa 350 MW instalisane snage je najveći zahvat koji se ove godine radio u Elektroprivredi Srbije na proizvodnim kapacitetima, rekao je na prošlonedeljnom X Međunarodni sajam energetike „Energetika 2014“ Dragan Jovanović, direktor Privrednog društva Elektroprivrede Srbije Termoelektrane i kopovi „Kostolac“.

Revitalizacija bloka B1 u TE „Kostolac B“ započeta je 1. marta, a taj veliki projekat se radi zajedno sa kineskim partnerima. U TE KO „Kostolac“ je, inače, do snage od 350 MW tokom revitalizacije već doveden blok B2, navedeno je u saopštenju TE KO "Kostolac".

Jovanović je istakao da su do sada svi planiran poslovi, koji su u odgovornosti srpske strane urađeni, odnosno, da poslovi koje radi PD TE KO „Kostolac“ teku u skladu sa termin planom.Problema ima samo sa planovima montaže elektrofiltera, što je u odgovornosti kineske strane.

„U poslednje dve nedelje je zaustavljena zbog jakog vetra u reonu TE „Kostolac B“, koji je onemogućio montažu taložnih elektroda u elektrofilter. Zato postoji određeni rizik da se kompletan posao ne može završiti do 1. decembra, ali zajedno sa kineskim partnerima ulažemo napore da skratimo rokove koliko je moguće. U nedelju, 12. oktobra, počela je montaža i nadamo se da vetar neće duvati snagom koja onemogućava poslove. Naš zadatak je da u zimu uđemo sa svim proizvodnim kapacitetima i da Kostolac sa svojih 1.000 MW da pun doprinos zimskoj proizvodnji električne energije,“ rekao je Dragan Jovanović.

U razgovoru sa Aleksandrom Antićem, ministrom rudarstva i energetike i Aleksandrom Obradovićem, direktorom EPS-a Jovanović je istakao značaj izgradnje novog termoenergetskog kapaciteta u Kostolcu, Bloka 3 u TE „Kostolac B“ za budućnost i kompanije TE KO „Kostolac“ i celog EPS-a.

Gradnja Bloka B3 predviđena je Drugom fazom međunarodnog kreditnog aranžmana sa Kinom.

Zlatko Zakošek, koordinator Druge faze međunarodnog kreditnog aranžmana sa kineskim partnerima podseća da je njime, pored izgradnje bloka B3 snage 350 megavata u Termoelektrani „Kostolac B“ predviđeno i proširenje kapaciteta Površinskog kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

„Vrednost ovih projekata iznosi oko 715,6 miliona dolara, a realizacija je izuzetno značajna, posebno ako se ima u vidu činjenica da u Srbiji već decenijama nije izgrađen novi kapacitet za proizvodnju električne energije.Prema preliminarnim uslovima kredit je odobren na 20 godina sa sedam godina grejs perioda i godišnjom kamatom od 2,5 odsto kod kineske državne Eksim banke,“ istakao je Zlatko Zakošek podsećajući da je u novembru prošle godine potpisan ugovor o Drugoj fazi ovog međunarodnog projekta, o izgradnji bloka B3, a da je krajem prošle godine podneta prijava za kredit Eksim banci po preferencijalnim uslovima.

Ali, postupak odobravanja zajma je još uvek u toku.

Po planovima novi blok treba da se gradi 58 meseci i da počne da radi 2019. godine. Projekat je od velike važnosti i za Elektroprivredu Srbije, ali i za PD TE KO „Kostolac, jer će nakon tri decenije to biti prvi energetski objekat veće snage i prvi termoenergetski blok koji će se graditi u zemlji nakon dugo vremena.

Zakošek navodi da će blok B3 u Termoelektrani „Kostolac B“ biti izgrađen po svim najsavremenijim standardima EU, u njega će biti ugrađena najsavremenija oprema poznatih svetskih proizvođača, a posebno će se voditi računa da novi blok bude bezbedan sa stanovišta zaštite životne sredine.

Govoreći o povećanju kapaciteta na Površinskom kopu „Drmno“ Miroslav Ivković, pomoćnik direktora za investicije u rudarstvu u TE KO „Kostolac“ kaže da će se raditi i na proširenju kapaciteta sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje od 2019. godine.

„Ukupne geološke rezerve na kopu „Drmno“ su oko 400 miliona tona uglja, eksploatacione rezerve su oko 290 miliona tona uglja. To je dovoljno za snabdevanje svih blokova u Kostolcu do 2052. godine, kada će i najmlađi blok B3, koji tek treba da se gradi, završiti svoj radni vek,“ rekao je Ivković.

Izvor: balkanmagazin.net