Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Izgradnja autoputa doprinijeće oporavku ekonomije

Izgradnja autoputa doprinijeće oporavku ekonomije


Predsjednik Vlade Milo Đukanović zadovoljan je saradnjom između Crne Gore i Kine tokom diplomatskog mandata ambasadora Ži Žaolina, kao i postignutim rezultatima na unapređenju tradicionalno prijateljskih odnosa, koji su dodatno osnaženi intenziviranjem ekonomske saradnje.

Predsjednik Vlade Milo Đukanović zadovoljan je saradnjom između Crne Gore i Kine tokom diplomatskog mandata ambasadora Ži Žaolina, kao i postignutim rezultatima na unapređenju tradicionalno prijateljskih odnosa, koji su dodatno osnaženi intenziviranjem ekonomske saradnje.

Đukanović je u oproštajnu posjetu primio ambasadora Narodne Republike Kine Ži Žaolina.

Đukanović je u oproštajnu posjetu primio ambasadora Narodne Republike Kine Ži Žaolina.

„Posljednjih godina, na temelju kvalitetnog međudržavnog prijateljstva, razvijen je novi model ekonomske saradnje koji dodatno učvršćuje naše odnose”, kazao je premijer Đukanović.

U tom kontekstu, predsjednik Vlade je posebno zahvalio ambasadoru Kine na ličnom doprinosu razvoju odnosa u obostranom interesu.

Ambasador Žaolin kazao je da je podrška Vlade Crne Gore koju je imao tokom obavljanja diplomatske misije bila od velikog značaja , ocjenjujući da je unapređenje odnosa rezultat zajedničkog djelovanja dvije države. Iskazujući zadovoljstvo zbog već započetih investicionih projekata u Crnoj Gori, ambasador Kine potvrdio je zainteresovanost njegove zemlje za dalja ulaganja.

Na sastanku je konstatovano da Crna Gora i Kina uspješno realizuju projekte i u oblasti kulture i obrazovanja, uz ocjenu da predstoji period valorizacije svih potencijala za saradnju.

Sa odlazećim kineskim ambasadorom sastao se i potpredsjednik Vlade Vujica Lazović koji je kazao da će izgradnja autoputa Bar-Boljari, doprinijeti bržem oporavku domaće ekonomije, povećanju broja radnih mjesta, valorizaciji prirodnih resursa zemlje, a biće i odlična prilika stranim investitorima za ulaganje kapitala.Lazović se sastao sa odlazećim kineskim ambasadorom Ži Žaolinom.

Lazović - Ži Žaolin

Lazović se sastao sa odlazećim kineskim ambasadorom Ži Žaolinom.z Vladinog Biroa za odnose s javnošću saopšteno je da su se Lazović i Žaolin saglasili da je projekat autoputa ekonomski i finansijski, najzahtjevniji projekat koji povezuje Kinu sa Crnom Gorom, i koji se uz kinesku podršku sprovodi u okviru programa saradnje sa 16 zemalja jugozapadne Evrope.

Oni su razgovarali o svim elementima uspješne saradnje, ostvarene tokom mandata Žaolina u oblasti tehnologije, ekonomije, kulture, prosvjete i nauke, kao i o planovima buduće u realizaciji krupnih investicionih projekata u Crnoj Gori.

Na sastanku je ocijenjeno da u narednom periodu posebnu pažnju treba posvetiti promociji turističke ponude Crne Gore, s obzirom na to što među stanovnicima Kine postoji izuzetno interesovanje za tu, njima novu, turističku destinaciju.

Lazović je rekao da su postavljeni čvrsti temelji odnosa između Crne Gore i Kine, podsjetivši na dvije izuzetno značajne donacije.

Žaolin se sastao i sa potpredsjednikom Skupštine Brankom Radulovićem sa kojim je takođe bilo riječi o izgradnji autoputa.

"Optimalno rješenje bi bilo da se autoput Bar-Boljari-Beograd izgradi sa mnogo većom dinamikom nego što je to predviđeno, tako što bi se povezao sa TMT mrežom, čime bi se povećala isplativost te investicije. Učešće Crne Gore u izgradnji autoputa bi bilo značajno”, navodi se u saopštenju Radulovićevog kabineta.

Na sastanku je ocijenjeno i da bi trebalo razmotriti modalitete saradnje, tačnije na koji način će učestvovati kineske kompanije u izgradnji putne infrastrukture, odnosno da li kao kredit pod povoljnim uslovima, kroz koncesije ili akcionarsko društvo.

Radulović i Zhaolin su ocijenili da bi bilo dobro razmotriti rekonstrukciju željezničke infrastrukture na relaciji Bar–Beograd zbog činjenice da je Kina jedna od vodećih zemalja u razvoju brzih putnih infrastruktura.

“Pozitivno je ocijenjena i saradnja u obnavljanju crnogorske flote. Crna Gora će realizacijom tih ugovora sa kineskim partnerima imati ukupno četiri broda”, navodi se u saopštenju.

Izvor: pobjeda.me