Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Ivica Dačić u poseti Kini


Kina će se boriti sve dok rat protiv COVID-19 ne bude dobijen na globalnom nivou
Wang Yi ministar spoljnih poslova Kine
Wang Yi zahvalnost na podršci Srbije

Kina će dalje produbiti međunarodnu i regionalnu saradnju u borbi protiv COVID-19, istovremeno nastavljajući prevenciju i kontrolu na domaćem nivou, izjavio je u sredu kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Li. Vang je izneo te reči na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Srbije, u Pekingu.

"Trenutno je sprečavanje i kontrola novog koronavirusa (COVID-19) u najkritičnijoj fazi i mnoge zemlje su suočene sa pretnjom od epidemije", rekao je.

Ivica Dačić je prvi ministar spoljnih poslova koji je došao u Kinu od izbijanja virusa, rekao je Vang, napomenuvši da će se Kina sećati i čuvati prijateljstvo Srbije koja je praktičnom akcijom izrazila svoju istinsku podršku.

"Upoznao sam gospodina Dačića sa najnovijim dostignućima u vezi sa preventivnim i kontrolnim radom u Kini, kao i sa situacijom ekonomskog i socijalnog razvoja", rekao je Vang.

Kina je izdvojila vrijeme i prostor da Svet upozori na epidemiju i dala je doprinosa i žrtve za globalno javno zdravlje, dodao je, napominjući da bi globalna zajednica trebala raditi zajedno protiv izbijanja jer je bitka rat bez nacionalnih granica.

Ivica Dačić
Ivica Dačič - podrška Kini u borbi protiv korona virusa

Ivica Dačić rekao je da će njegova zemlja deliti zdravlje i muku sa Kinom, dodajući da Srbija ceni napore Kine u borbi protiv COVID-19.

"Kineski narod je na prvoj liniji borbe, što zaslužuje poštovanje svih ljudi na svetu", naglasio je. Srbija osuđuje politizirane i preterane mere koje preduzimaju neke zemlje i ima potpuno uverenje da će Kina potpuno pobediti u borbi protiv epidemije, dodao je. Dva ministra spoljnih poslova takođe su istog dana održala razgovore i razmenjivala mišljenja o bilateralnim odnosima.

Tokom razgovora Vang je rekao da su Kina i Srbija dva istomišljenika koja se drže jedan uz drugog u dobru i zlu, dobri partneri u zajedničkom promovisanju inicijative "Pojas i put" i dobri prijatelji u unapređivanju saradnje između Kine i Evrope.

Napominjući da sveobuhvatno strateško partnerstvo dveju zemalja deluje na visokom nivou, Dačić je rekao da nova epidemija koronavirusa nije uticala na bilateralnu pragmatičnu saradnju u svim oblastima.

Srpska strana otvoreno i čvrsto podržava princip jedne Kine, kao i ključne interese Kine i glavne zabrinutosti oko pitanja Tajvana, Ksinjianga i Hong Konga, rekao je.

Izvor: CGTN