Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Iskazano interesovanje za intenzivnijom ekonomskom saradnjom Kine i BiH


Sastanak premijera Kantona Sarajevo Elmedin Konaković sa ambasadoricom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo

Ove godine naša zemlja je prešla u fazu ekonomske ekspanzije, postali smo interesantna destinacija za turiste, a zbog bliskosti sa Zapadom i naše veze za zemljama Istoka i za potencijalne investitore“, istakao je na početku današnjeg sastanka premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković sa ambasadoricom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo kojoj je ovo bila prva nastupna posjeta ovom kantonu. Dodao je i da Kanton Sarajevo čini sve što je u interesu njegovih građana, među kojima je i oko 2.000 predstavnika različitih diplomatskih misija, te naglasio da je spreman razgovarati o svim temama i iznalaziti potrebna rješenja za koje iskažu svoje interesovanje.

Kokanović - Cheng BoAmbasadorica Bo je zahvalila premijeru na iskazanoj spremnosti za intenzivniju saradnju, te dodala da bi u tom smislu bilo u zajedničkom interesu i što brže iznalaženje adekvatne lokacije za izgradnju Kineske Ambasade i rezidencije ambasadora. Ovom prilikom, uputila mu je i službeni poziv da zajedno sa delegacijom poduzetnika prisustvuje Konferenciji lokalnih lidera Kine i 16 zemalja Evrope, među kojima je i BiH.

„Konferencija će se održati 18. juna u Kini, a planirano je da joj prisustvuje 10 guvernera kineskih provincija i lokalni lideri pomenutih zemalja na kojem će glavna tema biti buduća ekonomska saradnja, zašto je svoju potvrdu o prisustvu već dao premijer Tuzlanskog kantona“, kazala je ambasadorica Bo. Naglasila je da je druga odlična prilika za razvoj i unapređenje odnosa ove vrste između kineskih poduzetnika i KS ovogodišnji Sarajevo Business Forum na kojem je nekoliko njih već najavilo svoje prisustvo Vijeću ministara BiH. Navela je podatak da oko šest miliona kineskih turista godišnje posjeti Evropu, te istakla da ako bi se samo dio od pomenutog broja odlučio za posjetu BiH da bi to bio značajan doprinos našem ekonomskom razvoju uopšte.

„Zimski turizam je oblast naše buduće perspektivne saradnje, posebno zbog činjenice da je glavni grad Kine Peking domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, zašto želimo uspostaviti bližu saradnju sa olimpijskim Sarajevom“, rekla je ambasadorica Bo te najavila mogućnost za njihovo aktivnije učešće u sanaciji i rekonstrukciji zastarjele opreme i uništene infrastrukture na našim olimpijskim planinama.

Premijer Konaković je iskazao spremnost da prisustvuje najavljenoj Konferenciji lokalnih lidera i upoznao ambasadoricu s planovima za intenzivniji razvoj potrebnih turističkih servisa koji nam trenutno nedostaju kroz donošenje Zakona o turizmu sljedećeg mjeseca. Najavio je i raspisivanje međunarodnih  tendera za izgradnju vertikalnog transporta u vidu šestosjeda, osiguranja vještačkog zasnježivanja i osvjetljenja cijele staze na Bjelašnici te rekonstrukcije hotela „Maršal“ i „Feri“, jer je Kanton Sarajevo zajedno sa Istočnim Sarajevom domaćin Evropske zimske olimpijade mladih  „EYOF“ 2019. godine.

„U završnoj smo fazi dogovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za osiguranje 30 miliona eura za rekonstrukciju vodovodne mreže u KS koja je u ovom trenutku naš primarni problem zašto će, također, biti raspisan međunarodni tender. Ovim putem želimo uputiti poziv i vašim izvođačima radova u ovoj oblasti koji imaju značajno iskustvo da se jave na pomenuti tender i pomognu nam u realizaciji ovog izuzetno važnog projekta za koji je KS već izdvojio četiri miliona eura“, informisao je premijer Konaković ambasadoricu Bo.

Zbog ogromnog interesovanja kineskih građana za film „Valter brani Sarajevo“ , bilo je riječi i o restauraciji biste narodnog heroja Vladimira Perića Valtera i uređenju parka u kojem se nalazi, te o obilježavanju sljedeće Kineske nove godine, povodom koje se planira organizacija kulturnog događaja sa učešćem kineskih umjetnika pod nazivom „Sretni proljetni praznik“.

Izvor: vijesti.ba