Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Intervju s veleposlanikom Hrvatske u NR Kini

Intervju s veleposlanikom Hrvatske u NR Kini


O kineskom vodstvu i reformama koje provode, borbi protiv korupcije i novoj kineskoj gospodarskoj normalnosti razgovarali smo s Nebojšom Koharovićem, veleposlanikom Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini. Veleposlanik se u prvom redu osvrnuo na godišnje zasjedanje Svekineskog narodnog kongresa i Svekineskog n

O kineskom vodstvu i reformama koje provode, borbi protiv korupcije i novoj kineskoj gospodarskoj normalnosti razgovarali smo s Nebojšom Koharovićem, veleposlanikom Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini.

Veleposlanik se u prvom redu osvrnuo na godišnje zasjedanje Svekineskog narodnog kongresa i Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog vijeća, ustvrdivši da ključna riječ ovih zasjedanja ˝reforma˝.

˝Ovo je praktički političko pokoljenje s najvećom hrabrosti i otvorenošću za reforme u svim segmentima društvenog, gospodarskog i drugog života u kojima su neki elementi kineskog razvoja ušli u, rekli bismo, prostore proturječja.˝

Izjavio je da je ono što publika u Hrvatskoj osobito prati jest borba protiv korupcije, budući da se svakako mogu primijetiti paralele između situacije u Kini i našoj državi. Iskustvo obiju zemalja pokazalo je da je pitanje borbe protiv korupcije također pitanje razvoja pravosudnog sustava, istaknuo je veleposlanik, dodajući da je Kina u tom pogledu napravila mnogo više u smislu veličine poduzetih reformi.

S druge strane, najveću pozornost onih koji se bave Kinom privukle su upravo socijalne reforme za koje vjeruje da će definirati politički razvoj Kine u godinama koje dolaze. Veleposlanik je izrazio nadu da će ˝kineski razvoj biti neometan i kineska politička kultura unutar sljedećih 10 do 15 godina uspjeti svojom voljom nadići sve te proturječnosti o kojima smo govorili.˝

Govoreći o gospodarskim prilikama, naglasio je da ˝Kina više nije rob velikih brojki gospodarskog rasta˝ i da je njeno okretanje prema umjerenom razvoju s naglaskom na kvaliteti dugoročno zahvalnija strategija.

˝Politika nove normalnosti pokazala je da kinesko vodstvo ima hrabrosti za potpuno novi, gotovo prekretni moment u kineskoj gospodarskoj strategiji koja naravno ima posljedice i za socijalnu i za druge strategije.˝

Također je upozorio na važnost balansiranja normaliziranog razvoja s potrebama za punjenjem proračuna, ističući da Kina mora krenuti od društva štedljivih građana prema društvu s većom unutrašnjom potrošnjom.

Dotičući se turizma, g. Koharović je izjavio da je tu hrvatska strana vjerojatno postigla najviše od svih segmenta. Tu se osobito ističe pokretanje prve direktne linije između Chongqinga, najvećeg grada središnje Kine, i Zadra koja bi s 1. lipnjem ove godine trebala krenuti s letovima. Izrazio je nadu da će se Hrvatska uspjeti nametnuti kao konkurencija tradicionalnim destinacijama kineskih turista kao što je jugoistočna Azija, Sjedinjene Američke Države i Zapadna Europa te uhvatiti dio ˝velikog kineskog turističkog kolača˝.

Veleposlanik je također spomenuo njihove nade za skorašnjim pridruživanjem Schengenskoj zoni te najavio skorašnje preseljenje veleposlanstva u veći prostor da bi omogućili veliki Schengenski ured. Izjavio je da bi tehnički uvjeti za priključivanje Schengenu mogli biti ispunjeni do lipnja 2018., no također je naglasio da je priključivanje Schengenu prvenstveno politička odluka svih partnera u Europskoj uniji.

Tijekom intervjua također smo se dotakli izbora nove hrvatske predsjednice i njene socijalne politike, osobito one vezane uz ravnopravnost spolova i ravnopravni razvoj regija. Veleposlanik je izjavio kako se nada da će nova predsjednica ove godine imati priliku posjetiti Kinu, pogotovo s obzirom da se ove godine obilježava desetogodišnjica potpisivanja ugovora o partnerstvu između naše dvije zemlje.

Za kraj se osvrnuo na pitanje budućnosti suradnje naših država, uzimajući u obzir fokus kineske vanjske politike – strategiju ˝Jedan pojas, jedan put˝. Istaknuo je da je budućnost trenutno nepredvidiva, no da se nada da će se uskoro definirati područja zajedničkih interesa, osobito ona vezana uz moguća ulaganja u hrvatske strateške državne projekte. O tim mogućnostima trebalo bi se razgovarati u okviru sastanka Kina + 16 i obljetnice naših partnerskih odnosa.

˝Već sutra (10. ožujka) ovdje počinje nakon punih 10 godina zasjedanje hrvatsko-kineskog mješovitog odbora, tj. Odbora za ekonomsku i trgovinsku suradnju koji je ponovo oživio i za kojeg se nadamo da će također identificirati mnoga područja suradnje i u investicijama i u trgovinskoj suradnji između dviju zemalja.˝

Izvor: croatian.cri.cn