Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Intervju: Ljubiša Tumbaković, trener Vuhan Zala

Nakon tri utakmice na klupi Vuhana srpski trener Ljubiša Tumbaković je zabeležio prvu pobedu sa svojim novim timom. Tumbaković za Kineski međunarodni radio govori o tome zašto se odlučio da ponovo dođe u Kinu, koliko se kineski fudal promenio za poslednjih par godina, i šta očekuje u duelu sa svojim nekada
Intervju: Ljubiša Tumbaković, trener Vuhan Zala
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

Nakon tri utakmice na klupi Vuhana srpski trener Ljubiša Tumbaković je zabeležio prvu pobedu sa svojim novim timom. Tumbaković za Kineski međunarodni radio govori o tome zašto se odlučio da ponovo dođe u Kinu, koliko se kineski fudal promenio za poslednjih par godina, i šta očekuje u duelu sa svojim nekadašnjim timom Šandong Lunengom, koji danas vodi Radomir Antić.

Pre mesec dana preuzeli ste kineski tim Vuhan Zil. Šta je prelomilo da dođete baš u taj kineski tim, koji ove sezone ne stoji najbolje na tabeli?

- Imao sam veliku želju da se vratim u Kinu i to je bilo presudno. Bilo je ponuda iz Kine, i prošle godine u julu i zimus je bilo ponuda. Istina je da Vuhan ne stoji najbolje, ali to je za mene izazov. Bio je pretposlednji na tabeli, ali u mesec dana smoi napravili pomak. U tri utakmice koje sam ja vodio jednu smo izgubili, jednu igrali nerešeno i jednu pobedili. Što je najinteresantnije vidi se jedan ozbiljan pomak u igri, pre svega igrača, koji počinju utakmicu. Takođe, i uslovi radu su dobri, Vuhan ima sportski centar, ima tri terena, a svi u timu su vrlo ambiciozni i žele da Vuhan postane ekipa koja zavređuje posebnu pažnju.

Nekoliko godina niste bili u Kini. Kako vam se posle toliko vremena čini kineski fudbal?

- Tri i po godine nisam bio direktno u kineskom fudbalu, ali sam stalno bio prisutan, pratio sam sva dešavanja. Vidi se da Kina želi da u perspektivi ulaže u kineski fudbal. To se vidi po investicijama, prvenstveno u klubovima koji su privatizovani – Guangdžou, Dalijen, Šangaj Šenhua i drugi. Ti klubovi ozbiljno žele da približe nivo organizacije i kvaliteta klubovima, koji su na vrhu azijskog, evropskog i svetskog fudbala. Isto tako ima mnogo kvalitetnijih stranih igrača nego što ih je bila za vreme dok sam ja boravio u Kini. Očekujem da vrlo brzo dođe do ekspanzije kineskoh fudbala.

Kako vam se čini vaš stari tim Šandong Luneng, koji sada vodi Radomir Antić?

- To je jedan vrlo stabilan klub, koji pokazuje znake profesionalnog kluba poslednjih deset godina. Na bazi organizacije klub polako dostiže svoj maksimum i prati trendove velikih svetskih klubova. Na materijalnom planu, takođe, dobro stoji, jer iza njega stoji velika kompanija. I sam dolazak Antića, kao jednog od najboljih svetskih trenera govori u prilog tome da je pristup kluba profesionalnoj organizaciji jako pozitivan. Ne sumnjam da će Antić da napravi dobar rezultat kako za Šandong, tako i za Kineski fudbal.

Uskoro se završava polusezona. Da li planirate neke izmene u timu?

- Mi sezonu završavamo sledećeg vikenda nakon utakmice sa Ćingdaoom, a tri nedelje pauze iskoristićemo da napravimo dopunsku selekciju. Imamo prava na dvojicu mladih kineskih igrača, do 21 godine, a možemo da zamenimo i dvojicu stranaca, i verovatno ćemo i na jednom i na drugom planu nešto uraditi kako bi smo spremniji dočekali nastavak sezone.

Već ste pomenuli, sledi utakmica sa Šandongom. Kakav rezultat očekujete?

- Teško je prognozirati, pošto je Šandong trenutno po kvalitetu ispred Vuhana, ali fudbal je zato interesantan, jer rezultat nije predvidiv. Ali mi idemo u grad Đinan rasterećeni. Biće mi pravo zadovoljstvo da vodim utakmicu u Đinanu, i da se sretnem sa svojim prijateljima tamo i divnom publikom.

Nedavno je odigran i večiti derbi između Zvezde i Partizana. Kao vam se činila utakmica, ako ste uspeli odavde da je odgledate?

- Nažalost nisam uspeo da pogledam, zbog mreže. Ali svaki derbi je uzbudljiv i interesantan. Najvažnije je da je Partizan pobedio i da je prekinuo seriju Zvezdinih pobeda.

Kako vam se čine klubovi Kineske super lige kada se uporede sa Partizanom i Zvezdom?

- U Kini ima klubova koji zavređuju posebnu pažnju i zbog kvalitetnih igrača i zbog trenera – Guangdžou na čelu sa Lipijem, Šandong sa Antićem, Stanojevićev Peking, i Okukin Điangsu. To su sve klubovi koji su prepoznatljivi po svojoj igri, i vrlo su ozbiljne ekipe.

Izvor: serbian.cri.cn