Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Interviju Aleksandra Antića za CRI

Interviju Aleksandra Antića za CRI


Aleksandar Antić, srpski ministar rudarstva i energetike, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa Kinom, izjavio je za Kineski međunarodni radio da će sledeći sastanak radne grupe za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd – Budimpešta biti održan u junu. Antić je dodao da nije do kraja determinisano

Aleksandar Antić, srpski ministar rudarstva i energetike, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa Kinom, izjavio je za Kineski međunarodni radio da će sledeći sastanak radne grupe za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd – Budimpešta biti održan u junu.

Antić je dodao da nije do kraja determinisano razgovara li se o modernizaciji postojećeg putnog pravca, koji bi bio prilagođen brzinama do 160 ili 200 kilometara na sat za putnički, odnosno do 120 kilometara na čas za terentni saobraćaj ili će se, kako je rekao, možda u budućnosti razgovarati i o prugama za vozove velikih brzina. Očekujem da ćemo te odgovore imati vrlo brzo, dodao je Antić.

On je naglasio i da je srpska strana u ovom projektu daleko ispred mađarske, jer poseduje studiju izvodljivosti za jedan deo pruge.

Govoreći o perspektivama Srbije kao tranzitne zemlje za robu koja se iz grčke luke Pirej prevozi ka centralnoj Evropi, Antić je rekao da je potrebno da Srbija, kao država, napravi tehničko-tehnološki iskorak i pruge dovede na nivo koji zahteva XXI vek.

„Činjenica da su naši kineski prijatelji ušli u luku Pirej dodatna je šansa i motiv za sve nas, da bržim korakom dovedemo pruge u red i da ne dozvolimo da nas teretni saobraćaj zaobiđe", istakao je Antić.

Ministar Antić u Pekingu je boravio u ponedeljak i utorak, gde je učestvovao na Trećem sastanku nacionalnih koordinatora zemalja centralne i istočne Evrope za saradnju sa Kinom.

Izvor: serbian.cri.cn