Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Institut Konfučije predstavio kulturu Kine


Predavanjem pod nazivom „Tajne Kine“

„Otvoreni dani nauke“ nastavljeni su danas u Tehnopolisu predavanjem pod nazivom „Tajne Kine“.

Posjetioci su imali priliku da čuju Denga Ronga, direktora Instituta Konfučije koji već 19 mjeseci postoji pri Univerzitetu Crne Gore. Deng Rong je zainteresovane upoznao sa dijelom kineske kulture, i sa njima razmijenio mišljenja o kineskoj muzici, hrani, filmovima...i najavio je da će od narednog mjeseca u Tehnopolisu moći da se pohađaju stalni kursevi kineskog jezika.

Predavanjem pod nazivom „Tajne Kine“Nakon njegovog govora, učiteljice sa Instituta Konfučije predstavile su pojedine djelove kulture. Jana, jedna od njih, predstavila je „Kineski most“, međunarodno takmičenje u znanju kineskog jezika, kineske kulture i običaja, zatim ljetnji kamp, kao i Kinesku stipendiju koja predstavlja  mogućnosti internacionalne promocije kineskog jezika i širenja kineske kulture, kao i usavršavanje kvalifikovanih predavača i studenata kineskog jezika.

Učiteljica Vini je pokazala tehniku sječenja papira.

Umjetnost sječenja papira u Kini datira iz drugog vijeka prije nove ere. Kada se raširila upotreba, rezanje papira postao je jedan od najvažnijih vidova kineske narodne umjetnosti. Kasnije, ova umjetnost proširila se i na druge djelove svijeta da bi u različitim regionima usvajila nove kulturne stilove.

Obično su umjetnička djela napravljena od crvenog papira, jer se crvena boja u Kini vezuje za sreću, ali korišćene su I druge boje. Siječenja papira praktikuje se na festivalima i vezuje se za vesele događaje i praznike

Keri je predstavila Kaligrafiju – Rukopis kineskih znakova.

Lokalni naziv za kaligrafije je Shufa u Kini. Rukopis kineskih znakova je važan i vrednuje aspekt kineske kulture. Kineska kaligrafija se obično smatra kao jedna od “umjetnosti” u zemljama u kojima se praktikuje. Kineska kaligrafija fokusira ne samo na način pisanja, ali i na kultivisanje karaktera.

Na predavanju je predtsavljen i Hulusi ili cucurbit flauta - duvački instrumenti iz Kine napravljen od trske. Sastoji se od tri bambusove cijevi i prvobitno je korišćen prije svega u provinciji Junan od strane jednog broja etničkih manjinskih grupa, posebno Dai ljudi kako bi proslavili svoje velike događaje.

„Otvoreni dani nauke“ počeli su prejuče u Nikšiću programom „Dani robotike“ na kojem su studenti Mašinskog fakulteta prikazali robote i mašine, koji su pobjeđivali na sajmovima i festivalima širom regiona i Evrope.

Juče, pojsetiocu su imali priliku da vide ''Dane robotike''.

Pored Nikšića, ova tradicionalna manifestacija održava se Kolašinu, Mojkovcu, Kotoru i Podgorici, a otvorena je po šesti put preksinoć na Cetinju.

Izvor: onogost.me