Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske skreće pozornost na problem poslovanja poslovnih subjekata s pojedinim partnerima iz NR Kine.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske skreće pozornost na problem poslovanja poslovnih subjekata s pojedinim partnerima iz NR Kine. Provjera kineskog partnera nije uvijek jednostavno zbog veličine kineskog tržišta, odgovarajućih registara na službenom kineskom jeziku, nevjerodostojnosti dostupne dokumentacije te drugih povezanih razloga, uključujući i izravne prijevare.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u NR Kini nema nadležnost nad spomenutom problematikom na tržištu u NR Kini, stoga nije u mogućnosti pružiti pojedine konkretne usluge vezane uz isto. 

Iz navedenih je razloga nužno da gospodarstvenici, s ciljem izbjegavanja šteta, posvete posebnu i pravovremenu pozornost pri procjeni potencijalnih rizika, tim više jer su sudski procesi skupi i slabije pristupačni stranim tvrtkama. Procesi se vode isključivo na kineskom jeziku te samo kineski odvjetnici mogu zastupati strane tvrtke.

Kako na slične probleme nailaze i tvrtke drugih država, VRH Peking u dogovoru s trgovinskim odjelom Veleposlanstva Republike Austrije u NR Kini objavljuje poveznicu na njihovu stranicu s popisom tvrtki na čije je poslovanje potrebno obratiti pozornost:

https://www.wko.at/Content.Node/service/aussenwirtschaft/cn/Liste_chinesischer_Scheinfirmen.html.

Navedeni popis gospodarstvenicima može koristiti pri identifikaciji tvrtki čija je pouzdanost poslovanja iskustveno dovedena u pitanje. Napominjemo da je jedini pouzdan način prethodne provjere eventualnog kineskog partnera korištenje plaćenih usluga međunarodnih tvrtki za procjenu boniteta.

Izvor: hrvatski-izvoznici.hr