Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Inetrvju sa Liu Vensinom, doskorašnjim ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini.

Inetrvju sa Liu Vensinom, doskorašnjim ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini.


Uvek je veliko zadovoljstvo razgovarati sa ambasadorima NR Kine koji su radili ili i dalje rade u zemljama bivše Jugoslavije. Pored poznavanja sveukupne ekonomske i političke situacije na svetu, uvek nakon razgovora sa kineskim diplomatama budem impresionirana njihovim zavidnim znanjem srpskog jezika. Pre nekoliko

Uvek je veliko zadovoljstvo razgovarati sa ambasadorima NR Kine koji su radili ili i dalje rade u zemljama bivše Jugoslavije. Pored poznavanja sveukupne ekonomske i političke situacije na svetu, uvek nakon razgovora sa kineskim diplomatama budem impresionirana njihovim zavidnim znanjem srpskog jezika. Pre nekoliko dana imala sam čast da razgovaram sa gspodinom Liu Vensinom, doskorašnjim ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini. On se u avgustu ove godine vratio iz Sarajeva, pa mi je govorio o svojim iskustvima u Bosni i Hercegovini.

Liu Vensin, doskorašnji ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini

- Tamo sam se osećao kao kod prijatelja, jer nikada nisam naišao na neki problem. Bosna i Hercegovina je jedna od prijateljskih zemalja NR Kine, koja nam je uvek pružala podršku u vezi Tajvana i Tibeta, a međusobno se podržavamo u međunarodnim organizacijama, na primer u Ujedinjenim nacijama. Kina se poslednjih godina brzo razvija, dosta sarađujemo sa Amerikom i zemljama u Evropi, pa se može steći utisak da manje sarađujemo sa balkanskim zemljama. Zbog toga naša vlada i naša partija nas uvek podsećaju da ne smemo zaboraviti stare prijatelje. Diplomatski predstavnici Kine u Bosni i Hercegovini nastoje da prošire privrednu saradnju. U vreme kada sam ja bio tamo obim trgovine između Kine i BiH se brzo razvijao, čak se povećao pet do šest puta. Međutim, pojavio se jedan veliki problem - trgovinski deficit. Ja sam mislio da je to moja krivica, dok nisam shvatio da građani Bosne i Hercegovine u Kinu dolaze samo da bi kupovali razne vrste roba. Razmišljao sam kako da rešimo taj problem, šta mi možemo da kupujemo u Bosni i Hercegovini, međutim u ovom trenutku se to čini veoma teško. Kina, to je svima poznato, ima velike državne rezerve, jedan deo rezervi koristimo za kupovinu američkih državnih dugova. Naša vlada i naša partija stimulišu kineske kompanije da ulažu u inostranstvu, pa mislim da je to dobra prilika da se neke kineske kompanije pojave na bosanskohercegovačkom tržištu. U poslednjih godinu i po dana Bosnu i Hercegovinu su posetili predstavnici mnogih kineskih kompanija, na primer kompanija za izgradnju puteva, koja će u Beogradu izgraditi most Zemun-Borča. Oni su u Bosni i Hercegovini razmatrali mogućnost gradnje auto-puta od Banjaluke do Doboja. Koliko sam ja obavešten, sa naše strane nema nikakvih prepreka, već su nekoliko puta bili inženjeri na terenu, tako da možemo očekivati realizaciju tog projekta. Kompanije ''Dongfang'' i ''Guodian'' za izgradnju termoelektrane su takođe zainteresovane za bosanskohercegovačko tržište. Intenzivno se radi na izgradnji termoelektrane u Stanarima, a vrednost celog projekta iznosi 400 miliona dolara. Kompanija ''Guodian'' je zainteresovana za projekat renoviranja jedne zastarele termoelektrane. Bosna i Hercegovina ima veliki vodni potencijal, pa postoji mogućnost saradnje u toj oblasti. BiH ima oko 250 manjih termoelektrana, koje bi mogle da uđu u projekat saradnje Kine i BiH. Iako sam se ja već penzionisao, javljaju mi se mnogi, želeći da sarađuju sa BiH.

Mislim da skoro sve bivše jugoslovenske republike sve više izučavaju razvojni put Kine, koji za njih nije nepoznanica. Mi u Kini smo nastavili onaj put koji ste vi otvorili. Jugoslavija je svojevremeno imala visok nivo razvoja, a mi smo vaš način prilagodili našim uslovima. Sada Kina 30 godina drži ubrzan tempo razvoja, to je činjenica, koju niko ne može da ospori. Vidim da Bosna i Hercegovina nastoji da nastavi raniji put razvoja, postoji ideja da se, po uzoru na Kinu, naprave specifične ekonomske zone. U tom pogledu mislim da možemo mnogo da učinimo, jer su tamo zemljište i uslovi veoma povoljni. To bi bila dobra šansa za kineske kompanije, koje bi mogle tamo da se registruju, zaposle određeni broj ljudi i razvijaju ekonomiju. Kada bi se otvorile dve-tri takve zone Bosna i Hercegovina bi izgledala mnogo drugačije nego što izgleda danas.

Izvor:http://serbian.cri.cn