Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Ilić: Kinezi grade preostale deonice Koridora 11

Ilić: Kinezi grade preostale deonice Koridora 11


Koncesionari će radove vredne 700 miliona evra započeti izgradnjom deonice od Surčina do Obrenovca i od Preljine do Požege, kaže Velimir Ilić.

Koncesionari će radove vredne 700 miliona evra započeti izgradnjom deonice od Surčina do Obrenovca i od Preljine do Požege, kaže Velimir Ilić.

Pošto država više nema para da se zadužuje za bilo šta, pa ni za izgradnju puteva, odlučeno je da se preostale deonice na Koridoru 11, od Beograda do južnog Jadrana, finansiraju isključivo kroz koncesije.

- Na tenderu, koji je završen, najboljim ponudama izdvojile su se dve kineske kompanije - “Šandong Hi“ i “Čajna roud end bridž korporejšn”.

- Ko od njih ponudi bolji ugovor, dobiće posao - kaže ministar građevine u tehničkoj vladi Velimir Ilić
Pre dve nedelje izabran je konsultant za koncesiju koji će napraviti predlog ugovora. On mora da uradi i kompletnu analizu projekta, isplativost, garantovani protok saobraćaja i dužinu trajanja koncesije. Na osnovu toga će se pregovarati sa kompanijama koje su zainteresovane da koncesiono grade deonice na Koridoru 11.


- Koncesija znači da će kompanija koja uđe u posao svojim sredstvima izgraditi autoput, a ta sredstva će naplatiti kroz naplatu putarina i uz obavezu održavanja autoputa. Kada prođe ugovoreni period koncesije, koji će u ovom slučaju biti najverovatnije 20 godina, njihova obaveza je da autoput predaju Srbiji u stanju istog kvaliteta kao i kada je izgrađen - objašnjava Ilić.

On dodaje da ukoliko bude viška sredstava od ugovorenih da će se ona uplaćivati u poseban fond koji će država moći da koristi za investicije ili za punjenje budžeta. Koncesioni ugovor bi, prema rečima Ilića, trebalo da bude završen za oko mesec i po dana, ali pre nego što postane važeći moraće da prođe Vladu, a zatim i Skupštinu. Na pitanje da li će ovoga puta ugovor biti dostupan javnosti sa svim detaljima ili će biti zatamljenih delova kao u slučaju koncesije iz 2007. za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, Ilić tvrdi da tajni neće biti.


- Tada se cepidlačilo. Svi su hteli da vide šta piše na zatamljenim delovima na svega pet stranica, a nije se digla tolika buka za oko 105 zatamljenih strana sa „Fijatom“. Ovoga puta sve će biti dostupno javnosti - tvrdi Ilić.

Izvor: blic.rs