Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Igor Crnadak razgovarao s ambasadorima Kine i Italije


Crnadak je naglasio zainteresovanost BiH za nastavak kineskih investicija

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u razgovoru sa ambasadoricom Kine u BiH Čen Bo izrazio je zadovoljstvo napretkom političkih odnosa i privredne saradnje dvije zemlje, kao i činjenicom da između BiH i Kine nema otvorenih pitanja. Crnadak je naglasio zainteresovanost BiH za nastavak kineskih investicija. Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak primio je u odvojene posjete ambasadoricu Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo i ambasadora Republike Italije u BiH Ruggera Corriasa.

Crnadak i Chen Bo su razgovarali o kineskim investicijama u BiH, suradnji dva ministarstva vanjskih poslova, razmjeni podrški u kandidaturama u međunarodnim organizacijama i aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

Izraženo je zadovoljstvo uzlaznom putanjom političkih odnosa i privredne saradnje između BiH i Kine, kao i činjenicom da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja. Crnadak je naglasio interes BiH za nastavkom kineskih investicija.

Kao primjer rastuće ekonomske suradnje veleposlanica Kine navela je termoelektranu u Stanarima kod Doboja, koju je izgradila kineska firma i koja će 20. septembra biti svečano otvorena i puštena u rad. Ovo je, kako cijeni, vrlo značajan događaj za Kinu jer se radi o prvom u potpunosti završenom infrastrukturnom projektu iz platforme „16+1“.

Nastavak veoma dobre saradnje između dva MVP u razmjeni iskustava i znanja u oblasti ekonomske diplomacije i općenito diplomatske obuke potvrđen je na sastanku, te iskazano zadovoljstvo visokim stupnjem suradnje BiH i NR Kine na multilateralnom planu i razmijenjene informacije o međusobnim podrškama kandidaturama u međunarodnim organizacijama i tijelima.

Ambasadorica Chen Bo je informirala o realizaciji inicijative o uspostavi suradnje grada Trebinja i jednog kineskog grada, te istakla da se očekuje skori susret delegacija dva grada.

Izvor: zenit.ba