Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Hrvatski proizvođači poljoprivredne mehanizacije boravili na dva velika gospodarska skupa u Kini

Hrvatski proizvođači poljoprivredne mehanizacije boravili na dva velika gospodarska skupa u Kini


Na pomolu suradnja kineskih investitora i osječke tvrtke Eurometal Kao što je već poznato, već dugi niz godina Hrvatska i Kina imaju odličnu suradnju na gospodarskom planu, no prostora za napredak još uvijek itekako ima. Jedan od načina poboljšanja vanjskotrgovinske razmjene ove dvije zemlje je i stalni s

Na pomolu suradnja kineskih investitora i osječke tvrtke Eurometal

Kao što je već poznato, već dugi niz godina Hrvatska i Kina imaju odličnu suradnju na gospodarskom planu, no prostora za napredak još uvijek itekako ima. Jedan od načina poboljšanja vanjskotrgovinske razmjene ove dvije zemlje je i stalni susreti i izravni kontakti gospodarstvenika. Upravo su takva dva susreta završila polovinom mjeseca rujna u Pekingu, a potom i gradu Hefei, sjedištu pokranije Anhui u istočnom dijelu Kine. Naime, prvo je u Pekingu održan 8. gospodarski forum o kooperaciji i suradnji Kine i zemalja srednje i istočne Europe, a nekoliko dana kasnije u gradu Hefei održan je drugi skup posvećen poslovanju u svjetskoj poljoprivredi. Mr. Željko Erkapić, direktor hrvatskog Klastera poljomehanizacije iz daleke Kine vratio se prepun dojmova.

- Proizvođači poljoprivredne mehanizacije iz Republike Hrvatske, veliko rastuće kinesko tržište konačno trebaju početi gledati kao svoju veliku šansu te i na njemu, sada u izmijenjenom obliku u odnosu na prijašnje klasične trgovinske poslove, prije svega kroz zajedničko poslovanje s kineskim partnerima, temeljiti svoju poslovnu budućnost – izjavio je mr. Željko Erkapić.

Inače, na 8. gospodarskom forumu u Pekingu, te na stručnom skupu u gradu Hefei iz Hrvatske su, osim proizvođača poljoprivredne mehanizacije, sudjelovali i predstavnici Agronomskog fakulteta Zagreb i Poljoprivrednog instituta Osijek.

Važno je napomenuti da je susret u sjedištu pokranije Anhui urodio posve konkretnim kontaktima s tamošnjom tvrtkom Chery group, koja uz automobile i građevinske strojeve proizvodi i velike poljodjelske strojeve. "Nakon prezentacije proizvodnih mogućnosti i proizvodnih programa članica Klastera poljomehanizacije, čelnici te korporacije izrazili su veliku želju za poslovnom suradnjom s njegovim članicama, prije svega kroz kooperaciju, poglavito u području vikend i hobi poljoprivredne mehanizacije, kakvu u svojim proizvodnim programima imaju neke od njih, među njima i osječki Eurometal, tvrtka nasljednica MIO Standarda u stečaju", kaže Erkapić.

Pritom dodaje da ta kineska korporacija već izvozi svoje proizvode u Europu te sada traži strateškog partnera za program male poljomehanizacije. U tomu ih je posebno zaintrigirala činjenica kako osječki proizvođač ostvaruje uspješnu dugogodišnju poslovnu suradnju s japanskom Hondom. Hrvatska je delegacija bila i u posjetu njihovoj tvornici te ostala fascinirana njezinim izgledom i proizvodnim programom koji se kvalitativno više nimalo ne razlikuje od takvih europskih kompanija. "S njima ćemo se, nakon konzultacija koje ćemo obaviti ovih dana s članicama Klastera, ponovno u studenome susresti na najvećem svjetskom sajmu poljoprivrede Agritehnika u njemačkom gradu Hanoveru te nastaviti razgovore o mogućnostima suradnje", kaže Erkapić.

Zanimljivo je da hrvatski proizvođači poljoprivredne mehanizacije već tradicionalno dolaze u Hefei na stručni skup o svjetskoj poljoprivredi. Prošle godine tamo je svoje proizvode ponudilo 15-ak hrvatskih tvrtki među kojima i Kraš, Podravka, Zigante,i Erdutski vinogradi...

Izvor: croatian.cri.cn