Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović sudjeluje na Svjetskom jedriličarskom kupu u Qingdau

Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović sudjeluje na Svjetskom jedriličarskom kupu u Qingdau


U večernjim satima 13. listopada, u Olimpijskom jedriličarskom cetru u Qingdau, u pokrajini Shandong, održano je otvorenje Svjetskog jedriličarskog kupa koji će se tamo održavati do 19. listopada. Ovo je prvi puta da se to svjetsko natjecanje održava u Aziji, a samim time i u Kini. Predsjednik međunarodne je

U večernjim satima 13. listopada, u Olimpijskom jedriličarskom cetru u Qingdau, u pokrajini Shandong, održano je otvorenje Svjetskog jedriličarskog kupa koji će se tamo održavati do 19. listopada. Ovo je prvi puta da se to svjetsko natjecanje održava u Aziji, a samim time i u Kini.

Predsjednik međunarodne jedriličarske federacije, Carlo Croce održao je govor prilikom otvorenja pri čemu je istaknuo da će održavanje ovog kupa u Kini potaknut na bolji razvoj tog sporta u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, popularizirati jedriličarstvo u Aziji čineći Qingdao jednim od centara azijskog jedriličarstva.

12. listopada. prilikom konferencije za medije, objavljeno je da će se na kupu natjecati i Xu Lijia, kineska predstavnica koja se 2008. Pekingu okitila olimpijskom broncom, a četiri godine kasnije i zlatom u Londonu u klasi Laser Radial.

Na ovom svjetskom kupu natjecanje će se održati u šest olimpijskih klasa u kojima će boriti 129 sportaša iz 23 zemlje i regije. Sportaši su se za natjecanje registrirali već 12. listopada, a dan kasnije održan je i prvi trening. Službeni dio započeo je 14. listopada, a zadnjeg dana jedriličari će se boriti za poredak i medalje.

15. listopada zbog jakog vjetra, natjecanje je prekinuto na jedan dan. Istovremeno, kineska jedriličarka Xu Lijia objavila je kako od natjecanja odustaje zbog ozlijede.

Na ovom svjetskom kupu sudjeluje i hrvatski jedriličar Tonči Stipanović u klasi Laser. On je nedavno osvojio svoju treću europsku zlatnu medalju. Do 16. listopda nalazio se na prvom mjestu s 8 brodova.

Kao što smo već rekli, ovo je prvi puta da je to svjetsko natjecanje došlo u Aziju, a samim time i u Kinu. To je za azijske jedriličare vjerojatno dobra vijest, a za europske možda i ne jer to znači udaljenija putovanja i još veće troškovi, a naravno, tu je i vremenska razlika.

Zbog velike udaljenosti veliki broj dobrih jedriličara nije došao u Qingdao što je za mnoge natjecatelje bila dobra vijest jer je smanjena konkurencija. Što Tonči očekuje od ovog Svjetskog kupa i koji su po njemu najveći favoriti natjecanja.

Za jedriličarstvo smo čuli mnogo puta, ali znamo li mi zapravo o čemu se radi u tom sportu. Osobito to ne znamo mi u Kini u kojoj taj sport nije toliko razvijen. Tonči će vam danas objasniti kako zapravo izgleda jedno jedriličarsko natjecanje.

Iako je Qingdao po prvi put ugostio Svjetski kup, to za njega nije novo jedriličarsko iskustvo. Tamo je naime održan jedriličarski dio Olimpijskih igara 2008. obzirom da se kineska prijestolnica ne nalazi na moru.

A po prvi put će se na Svjetskom kupu u Qingdau dijeliti i novčane nagrade za sportaše kako bi se privukao što veći broj kvalitetnih i iskusnih jedriličara iz Europe, SAD-a, Australije i Novog Zelanda. Važno je napomenuti i kako svi jedriličari imaju mogućnost iznajmljivanja jedrenjaka u Olimpijskom centru zbog čega ih nisu trebali dopremati iz svojih zemalja.

Jedrenje je morski sport, a u Kini je razvoj jedriličarstva započeo prije trideset godina, a u Europi je priča malo drukčija jer je upravo tamo započela njegova priča.

A u Hrvatskoj kao mediteranskoj zemlji, jedrenje je već razvijeni sport. Ovih godina uz ulaganje u jedriličarstvo, Kina je osvojila velik napredak. Naše dvije zemlje već imaju ostvarene suradnje u više sportova poput primjerice nogometa, košarke i rukometa, jeli možda postoji i mogućnosti suradnje u ovom sportu između Kine i Hrvatske?

Važno je i spomenuti da je 7. listopada u Rizhaou, u kineskoj pokrajini Shandong, Tina Mihelić osvojila zlato na Svjetskom jedriličarskom prvenstvu za žene u klasi Laser Radial. Radi se o prvoj hrvatskoj seniorskoj ženskoj medalji u jedrenju.

Qingdao na kineskom znači ''zeleni otok'', nalazi se na polutotoku Shangdong, istočno od kineskog Žutog mora, te je najveći je grad u pokrajini Shangdong sa skoro 9 milijuna stanovnika.

Prije sto godine, Qiongdao je bio njemačka kolonija, zato u gradu možemo još vidjeti puno zapadnjačkih zgrada. Također i radi svoje ugodne klime i lijepih pejzaža, Qingdao postaje jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Kini.

Osim što se Tonči Stipanović natječe za zlato, na ovom prvenstu sudjeluju i Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470. Nakon pet krugova natjecanja, oni trenutno zauzimaju prvo mjesto s malom prednosti ispred argentinskog dvojica. Svim hrvatskim sportašima na ovom natjecanju želimo uspjeh.

Izvor: croatian.cri.cn