Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Hrvatska može postati najkraći put ulaska Kine na europsko tržište

Hrvatska može postati najkraći put ulaska Kine na europsko tržište


Unatoč nedavnom ulasku Hrvatske u Europsku uniju (1. srpnja 2013. godine) i određenim promjenama u vanjskotrgovinskim odnosima s pojedinim zemljama, ovakav razvoj događaja neće ni na koji način utjecati na gospodarske odnose između Hrvatske i Kine. Naime, sva roba koju je Hrvatska dosad uvozila iz Kine na isti

Unatoč nedavnom ulasku Hrvatske u Europsku uniju (1. srpnja 2013. godine) i određenim promjenama u vanjskotrgovinskim odnosima s pojedinim zemljama, ovakav razvoj događaja neće ni na koji način utjecati na gospodarske odnose između Hrvatske i Kine. Naime, sva roba koju je Hrvatska dosad uvozila iz Kine na isti način će se uvoziti i u buduće. Isto se odnosi i na izvoz robe iz Hrvatske u Kinu. Hrvatski gospodarski stručnjaci čak predviđaju i povećanje robne razmjene, a po tom pitanju optimistična je i Sunčanica Skupnjak Kapić, direktorica Sektora za međunarodne odnose u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

- Postoje brojne mogućnosti za suradnju između Hrvatske i Kine koja se sve više intenzivira. Kina je najmnogoljudnija zemlja svijeta te drugo svjetsko gospodarstvo i izuzetno je interesantno i važno tržište hrvatskim gospodarstvenicima - istaknula je Skupnjak Kapić.

Kada je riječ o brojkama, važno je napomenuti da Kina zauzima visoke pozicije u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Hrvatskom.

- Kina je sedmi najvažniji trgovinski i najvažniji izvaneuropski partner Hrvatske sa 1,66 milijardi američkih dolara (USD) robne razmjene. Treba napomenuti da je hrvatski izvoz u Kinu u 2011. godini iznosio 55 milijuna USD te je zabilježen porast od 45 posto u odnosu na 2010. godinu, a uvoz je iz te zemlje bio 1,6 milijardi USD. U devet je mjeseci ove godine izvoz u Kinu iznosio 35 milijuna USD, a uvoz je dosegnuo 1,099 milijardi USD. Raste i broj turista iz Kine kojih je 70 posto više nego u prethodnoj godini. Istodobno, naglašavam da je to još uvijek mali broj, te da ima još puno prostora za povećanje suradnje - kazala je Skupnjak Kapić.

Osim samih brojki u vanjskotrgovinskoj razmjeni između Hrvatske i Kine, važno je napomenuti i značaj geoprometnog položaja Hrvatske, koja može postati nova točka ulaska Kine na europsko tržište te njezin najkraći put, obzirom da je Hrvatska prije nešto više od mjesec dana postala punopravna članica Europske unije. Upravo ulazak Hrvatske u EU omogućava i nova područja suradnje dviju zemalja.

- Hrvatska Kini može ponuditi prijevoz te mjesto za distribuciju robe u zemlje istočne i srednje Europe, a u tom su kontekstu posebno važne hrvatske luke Rijeka i Ploče. Nadalje, ciljevi su hrvatske Vlade poticanje izvoza te ulaganja u Hrvatsku, kao i jačanje uloge znanosti te novih tehnologija. Osim toga, novi Zakon o ulaganjima nudi nove poticaje kojim Hrvatska postaje poželjna ulagačka destinacija koja kineskim ulagačima može pružiti političku i gospodarsku sigurnost i visoku razinu profesionalnosti radne snage. Suradnja je perspektivna i u području poljoprivrede, prehrambene i IT industrije, strojogradnje, infrastrukture te prijenosa znanja u oba smjera - naglasila je Skupnjak Kapić, dodavši kako su to prepoznale kineske tvrtke koje imaju svoja predstavništva u Republici Hrvatskoj, i to redom Lenovo, Huawei, te ZTE Hrvatska.

U tom smjeru treba napomenuti kako je Vlada Republike Hrvatske formirala i povjerenstvo za suradnju s Kinom, a s kineske je strane Tajništvo za suradnju sa zemljama srednje i istočne Europe koje na raspolaganju ima 10 milijardi USD kredita. Između hrvatske i kineske strane ugovorena je suradnja za formiranje zajedničke poduzetničke zone, a veliku pomoć i podršku u razvijanju obostranih odnosa daje i Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Hrvatskoj.

No, od realizacije do ostvarenja novih projekata očigledno je dug put. Naime, Hrvatska je prije točno godinu dana krenula u diplomatsku i gospodarsku ofenzivu prema Kini. U razdoblju od svega nekoliko tjedana čak četiri hrvatske političke i gospodarske delegacije posjetili su jednu od vodećih svjetskih sila i ponudili niz konkretnih projekata za kineske investicije u Hrvatskoj. Na Dalekom istoku tada su bili ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministar obrane Ante Kotromanović i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Tom prigodom bilo je riječi o mogućim kineskim ulaganjima iz područja infrastrukture. Naime, razmatrala se mogućnosti modernizacija Zračne luke Rijeka, Zračne luke Osijek te Gradske i Teretne luke u Zadru. Ministar Hajdaš Dončić ponudio je i korištenje gospodarskih zona u Hrvatskoj po drugačijim i bitno povoljnijim uvjetima u odnosu na dosadašnje. Prvi put Hrvatska je spremna dati besplatno zemljište s pratećom infrastrukturom i nizom olakšica za strane, pa tako i kineske investitore.

Konkretno su u igri dvije industrijske zone. Jedna je Industrijska zona Kukuljanovo (kod Rijeke), a druga bi bila na sjeverozapadu Hrvatske, u Krapinsko-zagorskoj ili Varaždinskoj županiji. Cilj jest da se pokuša u relativno kratkom roku realizirati otvaranje novih radnih mjesta, a to može značiti i otvaranje kineskih tvornica na Kukuljanovu ili nekoj drugoj zoni. Poticaj je svakako i to što se u RH planiraju uvesti različite porezne olakšice za investitore u što su uključene i novčane stimulacije za svako novotvoreno radno mjesto.

Međutim, prošlo je godinu dana i od ovih zanimljivih projekata ostala je samo ideja na papiru. Na upit resornim ministarstvima što se u međuvremenu realiziralo od planiranog, samo smo dobili kratak odgovor: ''Nismo odustali od tih projekata. Trenutno prikupljamo ponude potencijalnih investitora. To je postupak koja će ipak malo duže potrajati''.

Dakle, dobre volje i dalje ima, no u Hrvatskoj je administracija ta koja koči da se neki projekti brže ostvare. No u svakom slučaju, Hrvatska i Kina su zainteresirane za povećanje suradnje na gospodarskom planu, što potvrđuju i dosadašnji dobri odnosi ove dvije zemlje.

Izvor: croatian.cri.cn