Uvoz iz Kine
email adresa

09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Hrvatska delegacija u Kini

Cilj sjednice – jačanje gospodarske suradnje Deseta sjednica Mješovitog odbora za gospodarsku suradnju između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine održala se 11. ožujka 2015. godine u Pekingu. Hrvatsko izaslanstvo predvodila je gospođa Darija Sinjeri, načelnica Samostalnog sektora za trgovinsku politik
Hrvatska delegacija u Kini
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.
Kategorija: Vesti iz arhive

Održavanje 10. sjednice Mješovitog odbora, nakon desetogodišnje stanke predstavlja iznimno važan događaj za intenziviranje hrvatsko-kineskih odnosa. Cilj održavanja Odbora bio je razmijeniti informacije o gospodarskoj situaciji u dvije zemlje, analizirati dosadašnju bilateralnu gospodarsku suradnju, utvrditi područja suradnje kao i buduće aktivnosti za daljnje jačanje gospodarskih odnosa između dvije zemlje. Teme o kojima se raspravljalo na Odboru bile su trgovinski odnosi, investicije, te suradnja u području infrastrukture i slobodnih zona, otkrila nam je Darija Sinjeri.

-„Na sjednici su osim predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova sudjelovali i predstavnici iz drugih ministarstva." - rekla nam je gospođa Sinjeri. Na sjednici su sudjelovali i predstavnici Ministarstva gospodarstva, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstva poduzetništva i obrta.

Projektima, turizmom i slobodnim zonama privući kineske poduzetnike

S obzirom na to da je voditeljica ove delegacije načelnica Samostalnog sektora za trgovinsku politiku i gospodarsku bilateralu, prirodno je da pitamo možemo li očekivati da ćemo možda u, ne tako dalekoj budućnosti, imati prilike svjedočiti novoj politici koja bi mogla utjecati na trgovinsku suradnju Hrvatske i Kine.

-„ Za hrvatsko-kineske gospodarske odnose karakteristično je da se suradnja odvija samo u području trgovine roba i to s vrlo visokim hrvatskim deficitom. Kako je nerealno očekivati da bi se vanjskotrgovinska suradnja mogla izbalansirati, hrvatska gospodarska strategija prema Kini koncentrirala se na privlačenje kineskih investicija te na usluge, i to privlačenje kineskih roba kroz transportne koridore, nuđenje slobodnih zona te privlačenje kineskih turista. Zbog toga je na sjednici Ministarstvo pomorstva, transporta i infrastrukture prezentiralo projekt luke Rijeka, a Ministarstvo poduzetništva poslovanje u slobodnim zonama. Ulaskom u Europsku Uniju, Hrvatska je postala dio unutarnjeg tržišta s preko 500 milijuna stanovnika što zajedno s povoljnim položajem naših morskih luka predstavlja dodatnu korist koju bi kineski izvoznici mogli imati ukoliko se odluče na poslovanje u Hrvatskoj. " – dodala je Sinjeri.

Spomenula je i turizam. –„Sve više kineskih turista dolazi u Hrvatsku. U 2014. godini broj kineskih turista koji su posjetili Hrvatsku povećao se 46% u odnosu na 2013. "

Hrvatska pozdravlja mehanizam 16+1 te aktivno surađuje

„Hrvatska pozdravlja format suradnje NR Kine i 16 država Srednje i Istočne Europe 16+1 te bismo voljeli vidjeti rezultate koji bi potvrdili da se radi o mehanizmu kroz koji se mogu realizirati investicije u Hrvatsku. Dakle, posebno ističemo važnost ovog mehanizma suradnje za unapređenje gospodarskih veza. Smatramo također da se modaliteti suradnje trebaju prilagoditi prilikama u pojedinim zemljama. i smatramo ga vrlo vrijednom inicijativom Kine.", istaknula je Sinjeri. -„ Hrvatska će i ove godine sudjelovati na ministarskom sastanku u lipnju u Ningbou gdje ćemo prezentirati projekte koji bi mogli biti od interesa kineskim investitorima."

Ovih godina mehanizam suradnje 16+1 je u stalnom procesu širenja. Veliki projekti u okviru 10 milijardi posebnog kredita, primjerice Most preko Dunava u Beogradu, obnova elektrane Kostolac, termoelektrane Stanari u BiH-u se kreću dobro. No, u okvire 10 milijardi posebnog kredita za suradničke projekte, Hrvatska za sada još nije uključena, a gospođa Sinjeri nam je objasnila razlog. –„Postoje neki tehnički elementi koji Hrvatskoj ne odgovaraju, a to su da kineska strana očekuje državna jamstva za financiranje iz Kine, što nama u ovom trenutku zbog velikog vanjskog zaduženja države ne odgovara.".

O ovom pitanju, Sun Yongfu, direktor odjela za europske poslove pri Ministarstvu trgovine je jednom rekao: -„O rješavanju spomenutog pitanja sada istražujemo i raspravljamo s odgovarajućim financijskim institucijama. Na primjer, možemo li preuzeti fleksibilnije mjere, koristiti neki novi i fleksibilniji način jamstva, ili način koji može zadovoljiti financijske institucije, naprimjer PPP (Public-Private-Partnership)ili BOT(build-operate-transfer), kako bi proširili opseg korištenja 10 milijardi kredita."

-„Međutim, postoje naznake da bi se tu nešto moglo promijeniti pa bi se mi onda mogli uključiti."- dodala nam je gospođa Sinjeri, koja ima povjerenje u buduću suradnju Hrvatske i Kine.

Izvor: croatian.cri.cn