Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

HGK upoznao kinesku industriju na Seminaru o metaloprerađivačkoj industriji i strojogradnji Kine

HGK upoznao kinesku industriju na Seminaru o metaloprerađivačkoj industriji i strojogradnji Kine


Od 14. studenoga do 2. prosinca održao se seminar o metaloprerađivačkoj industriji i strojogradnji u Kini kojem je nazočila mr. sc. Gordana Ribarić, voditeljica Odjela za prerađivačku industriju Sektora za industriju i IT HGK.

Od 14. studenoga do 2. prosinca održao se seminar o metaloprerađivačkoj industriji i strojogradnji u Kini kojem je nazočila mr. sc. Gordana Ribarić, voditeljica Odjela za prerađivačku industriju Sektora za industriju i IT HGK. Organizatori seminara su Kineska gospodarska komora za izvoz i uvoz strojeva i elektroničkih proizvoda CCCME (China Chamber of Commerce for Import and Export of Machinery and Electronic Products) i AIBO - Akademija za međunarodne poslovne odnose, a pokrovitelj je bilo Ministarstvo gospodarstva Narodne Republike Kine MOFCOM (Ministry of Commerce of the People' s Republic of China).

HGK na seminaru u KiniPoziv na seminar došao je od Kineskog veleposlanstva u Zagrebu kao rezultat nastavka suradnje Kineske gospodarske komore CCCME i HGK započete 15. srpnja 2013., kada je potpisan i Sporazum o suradnji (MoU) između dviju komora.

Seminar je namijenjen zemljama koje nastoje jačati, unapređivati i razvijati svoju industriju, osobito u području strojograđevne i metaloprerađivačke industrije. Seminaru su prisustvovali predstavnici 11 zemalja svih kontinenata osim Australije, odnosno predstavnici iz Moldavije, Paname, Grenade, Kolumbije, Zambije, Etiopije, Libanona, Pakistana, Palestine, Srbije i Hrvatske.

Na početku seminara predstavljeni su statistički makroekonomski podaci koji pokazuju i daljnje jačanje kineskoga gospodarstva koje je, prema podacima o nominalnom BDP-u, drugo u svijetu, nakon Sjedinjenih Američkih Država (godine 2010. Kina je potisnula Japan na treće mjesto gospodarske ljestvice).

Kina je zemlja s najvećim ekonomskim rastom koji u posljednjih trideset godina iznosi otprilike 10 %.

Kina je i zemlja s najvećim proizvodnim kapacitetima u prerađivačkoj industriji, a ujedno i najveći svjetski izvoznik industrijskih proizvoda. Godine 2001. Kina je postala članica WTO-a. U području strojogradnje u Kini je sve više nazočna zamjena koncepta Made in China konceptom Designed by Chinakao posljedica sve snažnijeg ulaganja u istraživanje i razvoj (R&D), a razvoj prati i jačanje privatnog sektora i SME-a. Kineska strojogradnja predstavlja najveći industrijski sektor koji čini više od 120 000 tvrtki s više od 20 milijuna zaposlenih.

Kina je trenutno i jedan od najvećih ulagača u područjima zemalja u razvoju, osobito u Pakistanu, Šri Lanki, Bangladešu, Nigeriji, Venecueli. Ulaganja su najveća u području razvoja energetike i prerađivačke industrije te u izgradnji prometne infrastrukture, novom Putu svile (One Belt - One Road; Jedan pojas - Jedan put) koji bi prometno povezao tržišta Dalekog i Bliskog Istoka i Europe. Kopneni dio puta svile trebao bi povezati 20 zemalja od Kine do Turske i sjevera Europe, a Pomorski put svile 21. stoljeća povezat će pomorske rute do Afričkog roga te Sueskim kanalom do sjevernog Jadrana. Ukupna investicija je procijenjena na više od 20 bilijuna dolara.

Tijekom seminara organiziran je i posjet 4. Međuvladinom poslovnom forumu Poslovnog Vijeća azijskih zemalja CICA (The Conference on Interaction andConfidence-Building Measures in Asia), organizacije utemeljene 1999. na prijedlog kazahstanskog predsjednika Nazarbayeva koja okuplja 24 zemlje s ciljem promicanja stabilnosti i gospodarskog rasta u Aziji. Forumu su nazočili ugledni predstavnici iz javnog i političkog života te iz najsnažnijih tvrtki ( iz Kine, Rusije, Turske, Kazahstana, Egipta). Teme ovogodišnje konferencije bile su predstavljanje projekta izgradnje Belt & Road inicijative s ciljem jačanja infrastrukturne prometne povezanosti CICA zemalja, povezivanje SME tvrtki u CICA regiji te jačanje investicijske i financijske povezanosti među CICA članicama.

U sklopu seminara sudionici su posjetili desetak tvrtki u južnoj industrijskoj pokrajini Jiangsu, poput svjetski poznatog Huaweija, proizvođača informatičke opreme i mobitela, tvrtke XCMG iz grada Xuzhou, proizvođača građevinskih strojeva...

Na Međunarodnom sajmu industrijske opreme za prerađivačku industriju ME Expo u Međunarodnom Expo Centru Yiwu predstavljeni su CNC alatni strojevi, strojevi za pakiranje, preradu plastike, oprema iz područja industrijske automatizacije i robotike, energetsko procesna oprema. Na sajmu su svoje proizvode izložile 843 tvrtke na površini od 80.000 četvornih metara, a jedan od organizatora je i Kineska gospodarska komora za strojogradnju CCCME.

Hrvatska gospodarska komora, svojom nedavno organiziranom posjetom Kini kojemu su prisustvovali brojni hrvatski gospodarstvenici, snažno podupire inicijativu Kine 16+ namijenjenu snažnijem povezivanju Kine i Srednjoistočne Europe te inicijativu Belt & Road kojom bi Hrvatska s mrežom jadranskih luka omogućila najbrži i najkraći put preko mora i kopna u Europu, pri čemu bi morska ruta prema Bliskom i Dalekom istoku bila sedam dana kraća nego ruta prema Sjevernom moru.

Za više podataka o seminaru i kineskoj i strojogradnji i metaloprerađivačkoj industriji kontakt: Gordana Ribarić, voditeljica Odjela za prerađivačku industriju, Sektor za industriju i IT, tel.: 01 4606-740, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Izvor: hgk.hr