Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Hapšenje zbog zloupotreba na carini

Hapšenje zbog zloupotreba na carini


Policija privela grupu carinika i njihovih pomagača, koji su osumnjičeni da su budžet oštetili za oko 227 miliona dinara. Privedeno 13 carinika i dve osobe zaposlene u špediterskim kompanijama. Kako RTS saznaje, pripadnici Uprave kriminalističke policije priveli su grupu carinika i njihovih pomagača, osumnji

Policija privela grupu carinika i njihovih pomagača, koji su osumnjičeni da su budžet oštetili za oko 227 miliona dinara. Privedeno 13 carinika i dve osobe zaposlene u špediterskim kompanijama.

Kako RTS saznaje, pripadnici Uprave kriminalističke policije priveli su grupu carinika i njihovih pomagača, osumnjičene da su oštetili budžet od oko 227 miliona dinara.

Uhapšeno je 13 carinika koji rade u carinskom skladištu u Dobanovcima i dve osobe zaposlene u špediterskim kompanijama "Global šped" i "Samba eksport import".

Privedeni su šef Odseka za carinski nadzor Carinske ispostave skladišta Dobanovci Sonja Bereta (42), carinski pregledači Anđelka Borjanović (50) i Stojanka Injac (49), i carinski nadzornici Aleksandar Dojčinović (47), Dragan Lončar (44), Slaviša Damjanović (41), Nikola Kosanović (31), Olivera Đunisijević (47), Slavica Marković Vlajić (56), Gordana Palić (46), Vesna Vanjek (44), Vladimir Mašanović (43), Ivica Stanković (1959).

Privedeni su i komercijalista u preduzećima "Global šped" i "Samba eksport import" Gordana Lazarević (43), i poslovni sekretar u preduzećima "Global šped" i "Samba eksport import" Dragana Milivojević (29).

Privedeni se nalaze na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi koju je policija podnela tužilaštvu, oni se sumnjiče da su u periodu od 1. januara 2012. do 3. aprila 2013. godine, prilikom uvoza, lažno deklarisali tekstilnu robu proizvedenu u Kini kao keramičke pločice, PVC ambalažu i druge vrste roba i po tom osnovu manje naplatili uvozne dažbine u iznosu od oko 227 miliona dinara.

Akcija je sprovedena u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Upravom carina.

Uprava carina potvrdila je da je privedeno 13 carinskih službenika osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja.

Reč je o nastavku akcije poznate kao "Učitelj", započete početkom aprila, u kojoj je privedeno ukupno 28 osoba, među kojima je i 20 carinika, osumnjičenih da su oštetili državu za oko 227 miliona dinara.

Uprava carina je aktivno učestvovala u akciji "Učitelj", koja traje više od godinu dana, obezbedivši neophodnu dokumentaciju na kojoj je slučaj i zasnovan, čime je još jednom potvrdila odlučnost ove institucije u borbi protiv korupcije u sopstvenim redovima, navodi se u saopštenju.

Carinici koji su do sada privedeni osumnjičeni su kao deo kriminalne grupe koja je tokom prošle godine uvezla 113 kontejnera sa garderobom iz Kine, a za koju je podnosena lažna dokumentacija u kojoj je izmenjena vrsta robe koja se uvozi.

Samim tim naplaćen je manji iznos carinskih dažbina i poreza, čime je oštećen republički budžet.

Osumnjičeni su privedeni u policiju odakle će nakon saslušanja biti privedeni u tužilaštvo za organizovani kriminal, koje će odlučiti protiv kojih osumnjičenih će pokrenuti istragu.

Uprava carina podseća u saopštenju da carinska služba raspolaže sa dve telefonske linije na koje je moguće da građani prijave sve nepravilnosti u radu carinskih službenika - "Otvorena carinska linija" 064/732 i dežurna telefonska linija Unutrašnje kontrole 066/ 303-300.

Izvor: RTS.rs