Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Gradnja autoputa od Surčina do Obrenovca kreće početkom 2017. - Ugovor dobila kineska kompanija CCCC


Gradnja autoputa na Koridoru 11 od Surčina do Obrenovca mogla bi da krene početkom 2017. i trajaće 32 meseca

Gradnja autoputa na Koridoru 11 od Surčina do Obrenovca, na kome će biti angažovani Kinezi sa domaćim podizvođačima, mogla bi da krene početkom 2017. i trajaće 32 meseca, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Autoput Predviđena je izgradnja autoputa u punom profilu, sa po dve vozne i po jednom zaustavnom trakom, kao i ukupno 11 mostova i nadzvožnjaka zajedno sa velikim mostom preko reke Save koji će biti dug oko 1.800 metara, izjavio je savetnik potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva Rade Obradović.

Na toj deonici biće izgrađene i dve velike petlje u Surčinu i Obrenovcu.

Ugovorom je predviđeno učešće kineskih partnera u tom projektu od 51%, a domaćih firmi 49%, kazao je Obradović i podsetio da je prlikom posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji potpisan komercijalni ugovor koji podrazumeva projektovanje, izradu projekta za građevinsku dozvolu i izvođenje radova na deonici Surčin - Obrenovac sa kineskom kompanijom CCCC (China Communication Construction Company). Reč je o kompaniji čija je ćerka-kompanija CRBC koja je napravila Pupinov most preko Dunava između Zemuna i Borče.

Vrednost tog posla koji će kreditirati Exim banka Kine je 233,69 mil USD.

Obradović je podsetio da je deonica Surčin - Obrenovac bila jedina deonica čija izgradnja nije bila ugovorena na pravcu budućeg autoputa od Beograda do Preljine u blizini Čačka.

- Već je urađen idejni projekat, postoji prostorni plan i idejni projekat. Ugovor predviđa takozvani Žuti FIDIC koji podrazumeva da izvođač uradi dokumentaciju za građevinsku dozvolu i izvodi radove - naveo je Obradović dodajući da je idejni projekat koji je uradio Saobraćajni institut CIP bio osnova za potpisivanje ugovora.

Prema njegovim rečima, prema urađenoj analizi kada bude gotov taj autoput biće značajno povećan protok saobraćaja i predviđa se da će do 2030. na toj deonici biti skoro 30.000 automobila dnevno.

 

Izvor: ekapija.com