Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Grad Huanggang sa 7,5 milijuna stanovnika želi ulagati u Osijek

Dvadesetak kineskih gospodarstvenika, čelnih ljudi tamošnjih kompanija, investicijskog ureda, zamjenik gradonačelnika Huangganga Zhihuaia Wang, grada koji s okolicom ima 7,5 milijuna stanovnika, posjetili su jučer Osijek i pregovarali s ovdašnjim gospodarstvenicima.

Prije toga održali su konferenciju za novinare u Zračnoj luci Osijek s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, njegovim zamjenikom Denisom Ambrušem i gradonačelnikom Valpova Leonom Žuljem.

Kineski gospodarstvenici u poseti OsijekuGrad Huanggang zainteresiran je za suradnju s Osijekom, a Zračna luka Osijek jedna je od nekoliko lokacija koje su gosti s Dalekog istoka obišli kako bi uvidjeli kakve su mogućnosti i potencijali korištenja njezinih kapaciteta u prometnom smislu u budućoj gospodarskoj suradnji Kineza i Osječana, odnosno stanovnika Slavonije i Baranje.

Wang je naglasio kako su došli istražiti koje su mogućnosti razvijanja suradnje.

- U delegaciji su gospodarstvenici zainteresirani za investiranje. Nakon ovog susreta nadam se da ćemo imati suradnju u znanosti i poljoprivredi sa željom da kineski gospodarstvenici investiraju u vaš grad. Želim da i vi dođete kod nas investirati i surađivati - kazao je dogradonačelnik Wang.

Vrkić je naglasio kako je prvi korak u suradnji protokol kojim obje strane potvrđuju namjeru da Osijek i Huangang postanu prijateljski gradovi, a koji su potpisali Vrkić i Wang.

- Uručio sam dogradonačelniku Wangu izjavu da smo zainteresirani i da ćemo njihovu ponudu staviti u proceduru na Gradsko vijeće. Uzdam se da ćemo postati i prijateljski gradovi kao preduvjet za izvrsnu suradnju Osijeka i Huangganga - izjavio je Vrkić dodajući kako smatra da za to nema nikakvih prepreka.

Posjet Osijeku Kinezi su iskoristili i za to da obiđu riječnu luku i razgovaraju s ovdašnjim stručnjacima. Vrkić je pojasnio kako će posjetiti i Industrijsku zonu Nemetin.

- Predložili smo da razmisle o oblicima ulaganja, ponajprije u infrastrukturu i promet, posebice u zračnu ili riječnu luku kako bismo na taj način stvorili pretpostavke za protok roba u oba smjera. To su dvije ključne i kapitalne investicije, prezentirat će ih direktori tih tvrtki. Mislim kako je najvažnije da se povežemo sa svijetom, a da nakon toga uslijede i svi drugi oblici suradnje. Oni imaju klasičnu industriju, tekstilnu, metalnu, jaku farmaceutsku... Dakle, predlažemo im da ulažu u naš prostor, u Industrijsku zonu Nemetin, preko kojega bi se onda širili u Europu - kazao je Vrkić.

Što se tiče suradnje u obrazovanju i poljoprivredi, Wang je pojasnio kako je suradnja moguća na više načina, od zajedničkih ulaganja i razmjene iskustava do istraživanja. Dosad nisu imali takvu suradnju ni s kim iz Hrvatske.

- Huanggang kao grad ima bogata iskustva jer kod nas djeluje više od dvije stotine stranih tvrtki, stotinu ih je u potpunom vlasništvu, a ostatak joint venture, te ćemo u tom kontekstu sigurno naći put za suradnju s Osijekom - istaknuo je Wang.

Izvor: glas-slavonije.hr