Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Goran Aleksić učestvovao na 5. sastanku nacionalnih koordinatora mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

Goran Aleksić učestvovao na 5. sastanku nacionalnih koordinatora mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.
Goran Aleksić učestvovao na 5. sastanku nacionalnih koordinatora mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

Goran Aleksić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova boravio je u poseti Pekingu od 9. do 12. jula, gde je učestvovao na 5. sastanku nacionalnih koordinatora mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Tokom trodnevnog sastanka, održano je više panela posvećenih razmatranju novih načina za produbljivanje saradnje na nivou ovog mehanizma, u kontekstu odnosa Kine i Evropske unije, kao i u okviru kineskog projekta kreiranja transportnog i trgovačkog koridora - „Ekonomskog pojasa Puta svile i pomorskog Puta svile za 21. vek". Predstavljeni su industrijski potencijali glavnog grada kineske severne provincije Djilin, Čangčun, u kojem je nikao najveći centar automobilske industrije u NR Kini.

V.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova Aleksić je istakao spremnost Republike Srbije da pruži svaki doprinos unapređenju rada foruma Kina-CIEZ, kako na bilateralnom planu - kroz jačanje odnosa sa NR Kinom, tako i kroz saradnju sa ostalim zemljama u okviru foruma. Za Republiku Srbiju je od posebne važnosti projekat modernizacije železnice Beograd-Budimpešta, kao integralnog dela transportne mreže u okviru strategije „Pojasa i puta".

Odnosi Srbije i NR Kine, koje povezuje tradicija dugotrajnog prijateljstva i strateškog partnerstva, dobili su angažmanom Srbije u mehanizmu saradnje Kina-CIEZ novu dimenziju u kojoj je najveći potencijal prepoznat u infrastrukturnoj saradnji, a Beograd je prošle godine po prvi put bio domaćin Samita Kina-CIEZ.

Izvor: mfa.gov.rs