Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Glavni projekat autoputa do 25. marta


Kineska kompanija CRBC u završnoj je fazi usaglašavanja glavnog projekta i dizajna autoputa, tako da 25. marta očekuju potvrtu glavnog projekta

 

Kineska kompanija CRBC u završnoj je fazi usaglašavanja glavnog projekta i dizajna autoputa, tako da 25. marta očekuju potvrtu glavnog projekta, kako bi mogli da apliciraju za građevinske dozvole, kazao je generalni direktor CRBC za Crnu Goru Gao Liang. Kineska kompanija CRBC nije došla u Crnu Goru samo zbog autoputa, poručio je generalni direktor CRBC za Crnu Goru Gao Liang , ali je svjestan da to trenutno građane najviše zanima.

Detalj sa gradilišta„Svjestan sam interesovanja crnogorske javnosti u vezi autoputa tako da mogu da kažem da smo još u završnoj fazi usaglašavanja glavnog projekta i dizajna. Tako da 25. marta očekujemo potvrtu glavnog projekta kako bi mogli da krenemo u proceduru za aplikaciju građevinskih dozvola“, kazao je Liang.

Liang je saopštio da se nakon godinu pregovora konačno došlo do konsenzusa.

„Vjerujem da ćemo dobiti odobrenje, jer smo se nakon dosta rasprava i sa ministarstvom i ostalim stranama uključenim u proces, dogovorili i usaglasili sva pitanja. Mogu da kažem da su sva tehnička pitanja riješena pa ćemo već danas predati glavni projekat za tunel Mrke i tunel Vjetrenik, to su dva nazatjevnija i najduža projekta na autoputu“, naveo je Liang.

Liang je potvrdio da je potpisan ugovor sa hrvatskom kompanijom. „Naš je interes da nastavimo da sarađujemo i u regionu. Zato smo i jednu hrvatsku kompaniju koja je imala iskustva u izgradnji tunela upravo angažovali i juče zaključili ugovor sa njom. Dakle u Crnoj Gori se reflektuje i regionalna saradnja. Pokušavamo na taj način povežemo region“.

Međunarodne kompanije koje smo trenutno angažovali su iz Hrvatske, Srbije i Italije, kaže Liang i objašnjava da su posrijedi kompanije koje će biti podizvođači.

Liang je podsjetio da su obavezani ugovorom da 30 odsto poslova daju crnogorskim firmama, ali podsjeća da u tih 30% ne spada saradnja sa Hrvatskom i Italijom.

„Važno je da kažem da sam ja kao generalni direktor spreman da izađem iz tih 30 odsto okvira i da omogućim crnogorskim kompanijama koje mogu da zadovolje standarde da rade. Takođe, dolaskom međunarodnih kompanija otvara se mogućnost za nova radna mjesta. To je za nas veoma važno“, ističe šef CRBC-a za Crnu Goru.

Liang kaže da kao kompanija nijesu došli zbog profita već i da bi kroz zapošljavanje crnogorskih i međunarodnih eksperata stekli nova iskustva.

„Sa ministarstvom saobraćaja još formiramo model kako će ovo izgledati, to je težak posao. Mi imamo ugovor o preojektovanju i izgradnji a ne samo izgradnji. Mi smo se opredijelili da dok radimo dionicu Smokovac Mateševo da ujedno radimo i projekat i dizajn za ostatak“, zaključio je Liang.

Izvor: crna.gora.me